Distrikt
Društvo

U ŠESTOJ DECENIJI ZAVRŠIO FAKULTET, A U OSMOJ ČUVA ŠABAČKI PARK

Penzionerske dane Milanko Vasić provodiće u parku, ali ne kao ostali penzioneri sedeći na klupi preko dana, već noću, čuvajući park u Benskoj bari. Iako je napunio 70 godina, sa radom se nije oprostio, a da se brine o javnom redu i miru u parku prijavio se želeći da upotpuni kućni budžet i na kvalitetan način provede penzionerske dane.
– Da budem iskren, ja i ne mogu da sedim. Uživam da nešto radim i stvaram. Ovo je složen i odgovoran posao, ali je human i dinamičan. Ono što još mogu da kažem je i da je zanimljiv. Potrebno je poznavanje psihologije grupe, prijateljski odnos sa građanima, dečacima i omladinom. Treba napraviti iskrenu komunikaciju da oni shvate da mi toj deci ipak trebamo – objašnjava Milanko.

Na novom poslu (Foto: M. Lazić)

Ovaj krepki starac radni vek proveo je u industriji i školi. Po struci je mašinski inženjer i sa tim obrazovanjem radio je u Hemijskoj industriji „Zorka“. Kada je fabrika propala, u 55. godini odlučio je da se vrati knjizi. Ubrzo, završio je drugi fakultet želeći da ima posao. Potrebe tržišta tada su bile za nastavnicima tehničkog obrazovanja.
– Ja sam tada odlučio da završim drugi fakultet. Nije mi bio nikakav problem. Nešto su mi priznali, nešto sam ispolagao i počeo da radim u Osnovnoj školi „Nikolaj Velimirović“. Predavao sam deci tehničko sa informatikom. Tu sam se 2014. godine penzionisao  – priča i dalje željan rada, iako je već pet godina u penziji.

Uvek spreman za rad (Foto: M. Lazić)

Naviknut da radi, posao mu je nedostajao kad se penzionisao.
– Ja sam veoma dinamičan čovek. Meni je kratak dan. Bavim se sa mnogo različitih aktivnosti i često se i sam sebi čudim. Navikao sam da radim. Ja nisam od onih penzionera koji čitaju novine, gledaju televizor i ležu u devet sati. Ja to nikada nisam radio, niti ću raditi – priča.

Voli da radi sa decom (Foto: M. Lazić)

Međutim, to nije sve. Milanko godinama inovira različite patente.
– Sijalicu držim u ruci, bez žica, bez prekidača i kad kažem magične reči : KISELI KUPUS, BORANIJA, TETKINA ORANIJA, sijalica zasija! – napisao je na svom Fejsbuk profilu, gde predstavlja svoje patente.

Jedan od njegovih patenata (Foto: privatna arhiva)

Sada radi na inoviranju ekoloških muštikli, a kako kaže, o njegovim patentima će se tek pričati. O energiji već svi govore!

Svideo vam se tekst?