Distrikt
Društvo

U RINGU UDARA I LEVOM I DESNOM, A NA ULICI JE DAMA

Da žene biju u ringu, već tri decenije dokazuje Marija Petrović iz Lešnice kod Loznice. Modrice i podlive lako prikrije šminkom kada krene u grad, a posle pobede bol i ne oseća. Danas zajedno sa braćom, evropskim i svetskim šampionima, drži klub u rodnom mestu i uči mlade ovoj plemenitoj sportskoj veštini.

Ljubav prema kik-boksu (Foto: Distrikt)

Marija obožava visoke potpetice. Na ulici izgleda kao i njene vršnjakinje, sve dok ne dođe na posao.
– Jeste zastrašujuće za nekoga ko prvi put to vidi, posebno jer koža na rukavicama puca pri udarcu pa deluje još strašnije – priznaje Marija Petrović.

Svesna da nekima deluje strano (Foto: Distrikt)

U ringu bije i levom i desnom, poput „devojke od milion dolara“ , čak i više od toga, jer u odbrani koristi i noge. Rukavice, sparting, znoj i teški udarci sastavni su deo njenog života.
– I krv i nokaut, bude naravno svega toga. Obično su to podlivi koji se pojave ispod oka, to neki dobar puder rešava – šali se devojka navikla da prima i nanosi udarce.

Sinovi su krenuli njenim stopama (Foto: Distrikt)

Sa jedanaest kada je počela da trenira kik boks, nije znala šta je čeka. Tri decenije kasnije kao višestruka prvakinja države i osvajačica srebrne medalja na Svetskom kupu, uči devojke i dečake ovom sportu koji često izaziva predrasude.
– S obzirom na to da smo mi odrasli u Crnoj Gori, tamo imaju običaj da kažu: „Žensko, a svira harmoniku“. Ali sve više i ja i devojke koje treniraju u klubu, nailazimo na odobravanje i većina ljudi nam čestita – priča ona.

Lepa, pametna i borbena (Foto: Distrikt)

Mišići joj nisu zasenili ženstvenost, ali muškarci često ustuknu kada kaže kojim se sportom bavi.
– Postoje oni koji kažu bravo, svaka čast, i kako je sve to dobro, a s druge strane postoji i oni koji nisu za to – kaže.

Porodični sport (Foto: Distrikt)

U prvoj grupi su njeni sinovi, koji su često na treninzima. Jedan je već krenuo njenim stopama, kao i braća Nikola i Miloje, aktuelni evropski i svetski šampioni. Ovaj zanat prenose mladima, i nisu konkurencija, pa zajedno čine uspešan Kik-boksing tim “Petrović”.

Ima i svoju drugu stranu (Foto: Distrikt)

Kada završi trening, Marija radi kao obezbeđenje i bokserski sudija. Veštinu ne koristi za odbranu, jer ima jači aduti, a to su reči, jer tamo gde caruje um, nije potrebna snaga.

Svideo vam se tekst?