Distrikt
Zanimljivosti

U Podgorini lupaju glavom o kamen da bi bili mudriji

Meštani sela Gunjaci, nedaleko od Osečine, tvrde da se u njihovom kraju nalazi „kamen mudrosti” od kog se postaje pametniji kada se tri puta udari glavom. Zahvaljujući mističnom kamenu mnogi dolaze u Podgorinu da bi postali mudriji, a u poslednje vreme sve je više mladih koji se ovde prikradaju noću, verujući da će im se posle tri udarca glavom o kamen želja ostvariti.

Života Simić na putu do kamena mudrosti (Foto: J. Gubelić)

Na Simića brdu, u njivi ograđenoj bodljikavom žicom, tik uz put, uzdiže se stena metar visine. Naizgled, nalik je svakom kamenu koji bi se mogao naći na Proslopu, visu koji ovaj kraj spaja sa Ljubovijom. Ali, ovaj je, tvrde meštani, poseban. Ima moć kakvu ne poseduje nijedan kamen na svetu. Stoji uspravno na njivi, u pravcu crkve podignute na mestu manastira iz vremena Turaka.
Sa prednje strane na steni je uklesan krst, a ispod njega stoji mermerna tabla sa natpisom “kamen mudrosti”. To je njihova mitska supstanca, eliksir života, izvor mudrosti i sreće.
“Nama pomaže. Otkad smo doneli ovde ovaj kamen selo je živnulo. Sve nam dobro ide. Napredak se vidi”, kaže Nenad Vilotić iz Gunjaka.

Kamen mudrosti u Gunjacima (Foto: J. Gubelić)

Baš tako se prema čudotvornom kamenu ophodi i Života Simić. Lagano prilazi, levom rukom skida šajkaču sa glave a desnom se krsti uz molitvu. Onda tri puta udari čelom o stenu. Posle tog rituala, čekaju se rezultati.
“Pomaže, kako da ne pomaže. Ovaj kamen je mnogima pomogao. Samo je važno da čovek veruje. Važno je da se tri puta udari glavom i pomisli na ono što čoveka muči, a posle toga sve će da krene po dobru”, objašnjava Života Simić.
Tako u glas pričaju meštani ovog mirnog sela u Podgorini. Govore ono što su njima govorili pradedovi i dedovi. Tako je priča o kamenu prepričavana generacijama, pa su meštani pre nekoliko godina poželeli tu legendu da ožive.

Nenad Vilotić ispred kamena mudrosti (Foto: J. Gubelić)

Naime, priča o kamenu mudrosti vraća nas u doba Turaka. Kamen mudrosti, po priči meštana, nalazio se u blizini manastira na mestu dananašnje crkve. Kada su se Turci povlačili iz ovih krajeva, oni su pobili meštane, zapalili manastir, a kamen natovarili na kola. Međutim, kola su pukla i kamen se otkotrljao u šumu. Od tada ovo selo nazaduje, pa su se meštani dosetili da potraže kamen, verujući da će im to doneti blagostanje.
“Šta god počnemo, ne ide. Pokušali smo da gradimo crkvu, pa nije išlo. Te loša godina, te pobije grad…Onda smo rešili da kamen nađemo i vratimo ga na njegovo mesto. Išli smo baš tamo gde su nam pričali naši preci i uspeli smo da ga pronađemo. Od tada ovo selo nikada nije pobio grad”, priča Života Simić.

Lupanje glavom koje donosi mudrost (Foto: J. Gubelić)

Međutim, i sa kamenom treba biti oprezan, upozoravaju.
“Prvo udare jednom jako, a onda drugi put slabije jer posle prvog udarca već dovoljno omudraju da ne lupaju badava glavom” objašnjava Svetislav Simić iz sela Gunjaci.
Pisanih tragova o kamenu mudrosti nema, ali legenda ovde dovodi i mlade i stare.
“Dolaze uglavnom noću, kad ih niko ne vidi. Verovatno nisu sigurni da li ima neko dejstvo, pa se kriju”, kaže Nenad Vilotić.

Potraga za mudrošću (Foto: J. Gubelić)

Ali, nastavnik  i hroničar  iz Pecke, Veličko Ilić, tvrdi da je pravi kamen mudrosti bio u školskom dvorištu u ovoj varoši te da je najverovatnije završio kao građevinski materijal. Autentičnu prču o tom kamenu sa krstom i polumesecom preko kog su preskakala deca za vreme odmora ispričao mu je jedan čovek iz Sarajeva.
“Sećam se, ja sam čuvao ovce a on je došao u Pecku da traži kamen mudrosti. Tada mi je ispričao da su muslimanke iz Sarajeva dolazile noću i donosile decu do kamena. Onda bi uzimale dete i udarale tri puta temenom za zdravlje, sreću i mudrost deteta”, priča Veličko Ilić, nastavnik u penziji.
Ali, tu nije kraj ovoj misteriji. Nekoliko metara dalje, u kafani nazvanoj po kamenu mudrosti, nalazi se još jedan kamen. Vlasnik priznaje da ga je našao na brdu iznad Pecke, ali tvrdi da njemu pomaže da razradi posao.
“Mi ujturu ovde imamo ritual. Okupimo se i udaramo glavom. Dođu i ovi iz Beograda i oni to rade. Ako ništa, bar se svi smejemo”, priča Veličko Jovičić, vlasnik kafića “Kamen mudrosti”.
Prava pomama za kamenom mudrosti, koji po pretpostavkama datira iz 17. veka, nastala je u vreme kada se prikazivao film “Crni Gruja”. Potraga se nastavlja i dalje, jer potreba za njim ne prestaje.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz budžeta opštine Osečina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Svideo vam se tekst?