Distrikt
Društvo

U NEDOSTATKU POSLA POSTALA MAJSTORICA ZA DIMLJENI MLEČNI SPECIJALITET

Praznici podrazumevaju bogatu trpezu, jer se veruje da će takva biti i naredna godina. Na nekoj od njih našao se i sir Dragane Đukanović iz Mišara kod Šapca. Ona je majstorica za dimljeni sir. Medicinska sestra u struci, bez dana radnog staža, primer je kako žene mogu, u nedostatku posla, da nađu način da dođu do novca.

Draganin sir mami sva čula (Foto: Distrikt)

Njena farma ima 16 krava. Međutim, zbog varljive cene mleka odlučila se za preradu, a sudeći po reakcijama mušterija i obimu posla, nije pogrešila. Od prijateljice iz Bosne dobila je recept za dimljeni sir, pa je danas majstorica za ovaj specijalitet.

Na svom radnom mestu (Foto: Distrikt)

Zlatnožuti komadi, kao da su sušeni na suncu, a napravljeni su vrednim rukama Dragane Đukanović. Recept ne krije, ali do finalnog proizvoda ima posla. Prvo se skuva mleko, a onda kreće sa pripremom.
– Dodajem sirće, i mešam dok surutka ne počne da se odvaja, a mleko počinje da se steže – pokazuje domaćica.
Surutka se odvaja od sira preko cediljke, a onda sipa u kalupe. Tada se dodaju začini i razni dodaci.
– Tucana paprika ili origano, peršunov list i beli luk, mirođija, biber i masline, to su uglavnom dodaci koje stavljam. Jednostavno se pravi. Samo ispečem susam i kada uzmem da posirim, izručim iz cediljke u kalup, dodajem so i susam, to lepo izmešam, pritisnem i to je to – priča Dragana Đukanović, koja je kalupe sama napravila.

Prerada mleka isplativija od prodaje (Foto: Distrikt)

Dok se sir u kalupima steže Dragana priprema žar za dimljenje sira. Za specifičnu boju, miris i aromu njenog proizvoda koristi posebno pripremljenu piljevinu, što i jeste tajna ovog specijaliteta.
– Ložim okomke, a kad vatra prestane da gori i stvori se žar, dodajem bukovu piljevinu, praktično ona zatvori taj žar, samo ga održava i dimi, ali ne može više da dolazi do plamena. Jedino je bukova piljevina dobra za ove stvari jer daje posebnu aromu i boju siru – otkriva svoju recepturu.
Sir slaže na rešetku, na dva nivoa u peći nalik bubnjari. Tako poređan sir se dimi sedam do osam sati, a kada dobije zlatnožutu boju, znak je da je gotov. Na kraju sledi najlakši deo – sečenje, aranžiranje i degustacija uz kombinacije po želji i ukusu.

Komadi neodoljivog ukusa (Foto: Distrikt)

Dragana u ponudi ima sir sa susamom, tucanom paprikom, origanom, mirođijom, maslinama, u kombinaciji sa belim lukom i peršunovim listom, kao i prazan, za mušterije sa jednostavnijim zahtevima. Cena kilograma je 800 dinara, a svoje proizvode prodaje na sajmovima i po preporuci vernih kupaca. Podrška joj je žensko preduzetništvo u poljoprivredi Pocerine i Mačve.

 

 

Svideo vam se tekst?