Дистрикт
Друштво

У НЕДОСТАТКУ ПОСЛА ПОСТАЛА МАЈСТОРИЦА ЗА ДИМЉЕНИ МЛЕЧНИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ

Празници подразумевају богату трпезу, јер се верује да ће таква бити и наредна година. На некој од њих нашао се и сир Драгане Ђукановић из Мишара код Шапца. Она је мајсторица за димљени сир. Медицинска сестра у струци, без дана радног стажа, пример је како жене могу, у недостатку посла, да нађу начин да дођу до новца.

Драганин сир мами сва чула (Фото: Дистрикт)

Њена фарма има 16 крава. Међутим, због варљиве цене млека одлучила се за прераду, а судећи по реакцијама муштерија и обиму посла, није погрешила. Од пријатељице из Босне добила је рецепт за димљени сир, па је данас мајсторица за овај специјалитет.

На свом радном месту (Фото: Дистрикт)

Златножути комади, као да су сушени на сунцу, а направљени су вредним рукама Драгане Ђукановић. Рецепт не крије, али до финалног производа има посла. Прво се скува млеко, а онда креће са припремом.
– Додајем сирће, и мешам док сурутка не почне да се одваја, а млеко почиње да се стеже – показује домаћица.
Сурутка се одваја од сира преко цедиљке, а онда сипа у калупе. Тада се додају зачини и разни додаци.
– Туцана паприка или оригано, першунов лист и бели лук, мирођија, бибер и маслине, то су углавном додаци које стављам. Једноставно се прави. Само испечем сусам и када узмем да посирим, изручим из цедиљке у калуп, додајем со и сусам, то лепо измешам, притиснем и то је то – прича Драгана Ђукановић, која је калупе сама направила.

Прерада млека исплативија од продаје (Фото: Дистрикт)

Док се сир у калупима стеже Драгана припрема жар за димљење сира. За специфичну боју, мирис и арому њеног производа користи посебно припремљену пиљевину, што и јесте тајна овог специјалитета.
– Ложим окомке, а кад ватра престане да гори и створи се жар, додајем букову пиљевину, практично она затвори тај жар, само га одржава и дими, али не може више да долази до пламена. Једино је букова пиљевина добра за ове ствари јер даје посебну арому и боју сиру – открива своју рецептуру.
Сир слаже на решетку, на два нивоа у пећи налик бубњари. Тако поређан сир се дими седам до осам сати, а када добије златножуту боју, знак је да је готов. На крају следи најлакши део – сечење, аранжирање и дегустација уз комбинације по жељи и укусу.

Комади неодољивог укуса (Фото: Дистрикт)

Драгана у понуди има сир са сусамом, туцаном паприком, ориганом, мирођијом, маслинама, у комбинацији са белим луком и першуновим листом, као и празан, за муштерије са једноставнијим захтевима. Цена килограма је 800 динара, а своје производе продаје на сајмовима и по препоруци верних купаца. Подршка јој је женско предузетништво у пољопривреди Поцерине и Мачве.

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима