Distrikt
Zanimljivosti Kultura

ŠABAČKI ARHITEKTA PROJEKTOVAO ZGRADU KOLARCA I PRAVNOG FAKULTETA

Na današnji dan, 14. aprila, 1947. godine umro je čuveni arhitekta Petar Bajalović, poznat po projektima najznačajnijih arhitektonskih zdanja srpske prestonice, među kojima su zgrada Pravnog fakulteta i zgrada Zadužbine Ilije M. Kolarca.

Petar Bajalović  (Izvor: Vikipedija)

On je 27. maja 1876. godine rođen u Šapcu, gde mu je otac bio na privremenoj službi kao profesor i svoje prve godine života proveo je u ovom gradu.

Zgrada Pravnog fakulteta (Izvor: Vikipedija)

Porodica Bajalović čuvena je beogradska porodica, pa je gimnaziju, a zatim i Tehnički fakultet, Petar završio u prestonici, odakle ga dalje studije odvode u Nemačku. Po povratku u Beograd radio je u Ministarstvu građevine, a bio je dekan i profesor Tehničkog fakulteta i osnivač Katedre za nacrtnu geometriju.

Kuća Mike petrovića Alasa 1910; (Izvor: AG Architecture)

On je projektovao i izveo mnoga zdanja u periodu pre i neposredno nakon Prvog svetskog rata, koja predstavljaju građevine od istorijskog i javnog značaja.

Zadužbina Ilije M. Kolarca (Izvor: Vikipedija)

Najpoznatije njegove konstrukcije su zgrada Pravnog fakulteta u Beogradu, zgrada Kolarčevog narodnog univerziteta, Kuća Mihaila Petrovića Alasa na Kosančićevom vencu, Muzička škola „Stanković“, Dom učenica u Beogradu (danas Muzička škola „Mokranjac“), Dom Svetog Save, Konaci u manastirima Kalenić i Ljubostinja, a bio je autor Srpskog paviljona na Međunarodnoj izložbi u Rimu 1911. godine.

Svideo vam se tekst?