Дистрикт
У фокусу

Talentovana pijanistkinja iz Šapca dobitnica stipendije za znanje i trud

Tek joj je 17, a kada svira, Marija Gajić iz Šapca ostavlja bez daha i publiku i žiri. To je dokazala više puta, kako na međunarodnim takmičenjima gde je iza sebe ostavljala vršnjake na klaviru iz celog sveta, tako i kada zasvira na javnom času. Skromna i nenametljiva, osvaja muzikom koju oseća i za koju živi. Svaki trenutak provodi vežbajući, i u školi i kod kuće. U đačkoj knjižici sve su petice. Za drugu ocenu Marija ne zna. Možda joj baš to pomaže da postigne za mnoge nedostižno.

Marija Gajić, u stanu dok vežba (Foto: J. Gubelić)

Baš ona izabrana je sa još četiri učenika iz cele Srbije na konkursu za stipendiju koju dodeljuje Fondacija “Evro za zanje”.  Marija, učenica treće godine Muzičke škole “Mihailo Vukdragović” iz Šapca, stipendiju od sto hiljada dinara izborila je u konkurenciji na desetine najboljih od najboljih iz cele Srbije.
“Uslov je bio da imamo sve petice i da priložimo što više dokaza o nagradama sa međunarodnih i domaćih takmičenja. Nisam očekivala jer je bilo dosta kandidata i svi su se prijavili nadajući se da će dobiti novac”, priča mlada pijanistkinja.

Marija na dodeli stipendije

Sa deset godina počela je da svira klavir, u klasi profesorke Marije Gođevac, mada je oduvek znala da to želi. Klasičnom muzikom u porodici se niko nije bavio.  Njoj nije trebalo usmerenje. Vodila je muzika. Tako je bilo prvu put kada je sela za klavir. Tako je i danas. Za poslednje četiri godine osvojila je dvadeset nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima. Iznova i iznova nadmeće se i potvrđuje da je na pravom putu. Muzika joj vraća svaki uložen čas.
“Prvi put kad sam bila u Rimu, 2014. godine osvojila sam prvu nagradu. Ove godine, takođe, na međunarodnom takmičenju osvojila sam drugo mesto, ali prva nagrada nije dodeljena, i to u konkurenciji pijanista iz celog sveta. Ja sam bila jedina Srpkinja na tom takmičenju. U Bukureštu, na jednom od najstarijih festivala, kao jedini učesnica iz Srbije osvojila sam drugo mesto”, priča ova skromna devojka.

Proiznanje za trud

Na republičkim takmičenjima uvek je među najboljima. Zbog toga je, verovatno i jedina kojoj je dodeljena bespovratna stipendija od fondacije koja podržava mlade talente iz oblasti muzike. Novac će potroštiti na sledeća takmičenja, jer njen cilj je da svetu pokaže šta ume. A to je već činila više puta. Ulaže u ono što voli. Za drugo nije važno.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима