Дистрикт
Друштво

ТАЈНИ ПОДЗЕМНИ ГРАД ИЗ ВРЕМЕНА ЈУГОСЛАВИЈЕ ДОБИО ВОЈНУ СПАВАОНИЦУ И ОРДИНАЦИЈУ

У току је трећа фаза реконструкције подземног комплекса који је носио шифровано име “Камена девојка” у Малом Зворнику. Изграђен по налогу краља Александра Првог Карађорђевића, као склониште за чланове династије и Владе и тајно краљево командно место у случају рата, данас је то туристичка шанса овог краја.

Изглед пре реконструкције

До пре неколико година били су то непрегледни ходници дуги километар и по са 75 пустих просторија са леве и десне стране у које је у ратним условима могло стати од три до пет хиљада људи. Данас су то опремљене собе и канцеларије, у којима је време стало тридесетих година прошлог века.
-Трећа фаза у Подземном граду Карађорђевића увелико је у току. У шест просторија убачен је стилски намештај као и велики број експоната. Ови апартмани служили су за чланове Владе Краљевине Југославије. Поред тога имамо продавницу, војну амбуланту, војни магацин, затим докторску ординацију, јер је познато да је у Подземном граду постојала војна болница и ординација. Све то омогућило нам је Министарство за трговину, туризам и телекомуникације, у оквиру пројекта којим су нам одобрили 6,2 милиона динара, уз учешће општине Мали Зворник у износу од 2 милиона динара – објашњава Јефто Марковић из Туристичке организације Мали Зворник.

Део ординације у Подземном граду

Краљев апартман из ког је све покрадено, још у првој фази преуређен је налик оном где је Петар Други Карађорђевић преспавао своје последње три ноћи у Србији и одатле 12. априла отишао у изгнанство. Реконструисане су неке од главних просторија комплекса – сала за седнице Владе, административна канцеларија, а недавно и пратеће просторије.

– У оквиру Подземног града постојале су огромне просторије које су служиле као војне спаваонице. Ми смо у оквиру пројекта урадили спаваоница за војнике где су убачени кревети на спрат, официрски кревет и велики број реплика пушака и другог инвентара. Познато да је у овде могло да се смести од три до пет хиљада људи тако да је било места за читави гарду – прича млади туристички водич.

Војна спаваоница урађена у оквиру треће фазе реконструкције

Сала у којој је у ноћи између 9. и 10. априла 1941. године одржана чувена седница Владе Краљевине Југославије у присуству Петар II Карађорђевића, налик је оној из тог периода. Овде је било места за цео државни и војни врх Краљевине, што се може видети најновијим решењима у унутрашњости.

Кафана у ходнику Подземног града

Температура у граду под земљом је идеалних од 14 до 18 степени, савршена за чување вина, што су иницијатори идеје о обнови имали на уму.

-До краја 2025. године овде је предвиђено да буде винарија. Да ли ће то бити краљевска винарија са Опленца или нека друга, о томе ће одлучити председник општине. Да не би био овај централни део празан, ми смо купили инвентар за кафану и поставили га у овом делу са мања влаге. Кантина је постојала у Подземном граду и ми смо је стационирали овде – прича Марковић.

Овај простор бележи велики број посета

Приступ плану подземног комплекса који је носио шифровано име “Камена девојка” имало је свега петоро људи у тадашњој Краљевини Југославији, али заробљеници који су подземне тунеле са 12 улаза градили од 1930. до 1934. године.

-Овај излаз служио је за евакуацију војника у случају рата. Овај други део служио је за смештај заробљеника који су копали тунеле. Они су овде одмарали у ћелијама после напорног рада. У плану је да овај део дамо у закуп како би општина Мали Зворник од тога имала неке користи. То може бити неки музеј или винарија, али и неки други простор који ће се уклопити у овај Подземни град – закључује Јефто Марковић из Туристичке организације Мали Зворник.

Јефто Марковић из Туристичке организације Мали Зворник

Овако уређен још је већа атракција за туристе Којима је баш због Подземног града Мали Зворник постао важна дестинација.

Из серијала ВЕЛИКИ МАЛИ ЗВОРНИК. Пројекат је суфинансиран из буџета Општине Мали Зворник. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима