Distrikt
U fokusu

Sveštenik Vojislav Petrović poklanja placeve u Banji Badanji

Sveštenik Vojislav Petrović odlučio je da pokloni placeve svima koji su zainteresovani da grade vikendicu u Banji Badanji, ispod planine Cer, kod Loznice. Na ovu ideju odlučio se kako bi se razvijao kraj u kom je njegova porodica živela, jer zbog nebrige, mesto pogodno za banjski turizam preti da zaraste u ostruge i šiblje. Ovo nije njegov prvi poduhvat, jer već godinama radi na razvoju planine Cer. Na najznačajnijoj istorijskoj planini izgradio je spomen – crkva palim srpskim junacima u Cerskoj bici, posvećenu Svetom Jovanu Šangajskom. Nalazi se na Lipovim vodama, u blizini vrha Cera.
Sveštenik je i inicijator izgradnje spomen-kompleksa na planini Cer sa spomen obeležjem. Reč je o vidikovcu visine 55 metara, u znaku stilizovanog krsta. Na njegovu inicijativu izgrađena je i crkva Svete Petke, kod starog železničkog mosta, , u blizini mesta gde su po oslobođenju, 1944. godine, postradali viđeniji građani Šapca i u njoj se svake godine služi parastos nedužno stradalim žrtvama.

Sveštenik humanitarac (Foto: J. Gubelić)

Na ledini od dva hektara uskoro bi moglo da nikne vikend naselje, ako bude zainteresovanih da na placu dobijenom bez pare i dinara izgrade vikendicu. Da poklanja placeve u Banji Badanji sveštenik Eparhije šabačke Vojislav Petrović odlučio je želeći da se ovaj kraj razvije.

Banja Badanja ( Foto: J. Gubelić)

On će sagraditi crkvu vojnicima i civilnim žrtvama Prvog i Drugog svetskog rata, a svako ko bude želeo da gradi vikendicu ovde i bude deo ideje, besplatno će dobiti plac.
„Poklonićemo ljudima koji učestvuju u projektu i van toga, po nekoliko ari. Upravo se radi urbanističko rešenje da to bude jedno vikend naselje i apartmansko naselje oko same crkve. Da crkva živi i ujedno da damo šansu razvoju“, kaže Vojislav Petrović, sveštenik šabačke eparhije.

Imanje za buduće vikend naselje (Foto: J. Gubelić)

Ima sve ovaj kraj ispod istorijske planine Cer; zelenu oazu, netaknutu prirodu, trim staze, lekovitu sumporovitu vodu, koja leči mnoge tegobe. Banjske mineralne vode su, po predanju, otkrili pastiri koji su zapazili kako stare i bolesne životinje posle valjanja u banjskom blatu ponovo postaju zdrave. A čini se da isto deluje i na ljude.
„Meni su oticali zglobovi, kolena, sad se fino osećam. Da ne pomaže ne bih živa bila“, kaže kroz smeh jedna od gospođa koje ovde redovno dolaze na terapiju.
Ima i skromno vikned naselje, ali nedovoljno za potencijal koji je ovde priroda stvorila, a sveštenihk želi da se njegov kraj razvija. Njegova ideja je da ovde dolaze turisti iz svih krajeva zemlje i tako pomognu ovom mestu ali i sebi, jer ovde su lekoviti i vazduh i voda.

Zelena oaza u Banji Badanji ( Foto: J. Gubelić)

„Operisala sam štitnu, ovde dolazim tri godine, ne idem na Zlatibor, i sve je kako treba. Imala sam karcinom, a ovde sam se izlečila“, priznaje, sad već redovna, gošća Banje Badanje.
Svi su dobrodošli u Banju Badanju da grade vikendice na besplatnim placevima i razvijaju bogat kraj koji je zbog nebrige siromašan.

Trim staza duga 1800 metara (Foto: J: Gubelić)

Banja je poznata po izvoru sumporovite vode – Glavni izvor, koja pomaže u lečenju reumatskih problema, artritisa, spondiloze i drugih oboljenja, zbog čega turisti najčešće i dolaze.
Drugi izvor – Gvozdene vode, nalazi se ispod budućeg vikend naselja, obiluje vodom punom minerala. Upotrebom „gvožđevite“ vode leči se anemija i razna stomačna oboljenja.

Izvor „Gvozdene vode“ (Foto: J. Gubelić)

Vode Banje Badanje su izuzetno lekovite, i imaju dva načine primene u lečenju – pijenjem i kupanjem. Izvor ove sumporovite vode jedan je od dva izvora u Banji Badanji, i nekada davno nosio je ime “Slana Bara”, dok se danas naziva “Glavni izvor”, drugi je izvor “Gvozdene vode” ili nekada “Crvena voda”. Zbog samog terena u čijoj geološkoj strukturi ima krečnjaka, glinaca, konglomerata i peščara, kao i vulkanskih aktivnosti desila se i ova mineralizacija voda.

Park u okviru Rehabilitacionog centra (Foto: J. Gubelić)

Lekovitim blatom se može pohvaliti veoma mali broj banja. Jedno prirodno lečilište poput ovog, odlično je i za vikend izlet i za odmor, jer pored lekovitih voda koje prijaju i zdravom organizmu, ima i šta da se vidi i obiđe, da se čuje po koja legenda o ovom kraju, istorijska priča.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju (Foto: J. Gubelić)

U banji postoji Centar za rehabilitaciju i stacionarno lečenje, Specijalna bolnica za rehabilitaciju , motel „Cernica“, a u toku je i izgradnja hotela.

 

Svideo vam se tekst?