Distrikt
Društvo

STRUČNE U OPŠTINSKIM POSLOVIMA, UPORNIJE KAD ZATREBA

One obavljaju važne poslove u Opštini Vladimirci, koji su im povereni pre svega zbog stručnosti i znanja, a ne zato što su žene. Tako je u dva od četiri odeljenja u Opštinskoj upravi. Matematički i pošteno, pola pola.
– Na odgovarajućim rukovodećim mestima nalaze se žene. Od 2016. godine načelnik Opštinske uprave Opštine Vladimirci je žena, zatim sekretar Skupštine, rukovodilac Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove i Odeljenja za poljoprivredu, turizam i društvene delatnosti – kaže Slavica Mirković, načelnica Opštinske uprave.

Na putu ravnopravnosti

Biljana Stefanović, u Opštinskoj upravi radi od 1994. godine. Bila je i na funkicji, ali i na rukovodećem položaju, svojom zaslugom. Međutim, priznaje da se pre dve i po decenije nije toliko brinulo o zastupljenosti žena na rukovodećem položaju.
– Bila sam na funkciji sekretara Skupštine opštine, sada obavljam kompleksne i složene poslove kao rukovodilac Odeljenja za poslove opštinskih organa, opštu upravu i zajedničke poslove. Ipak, ranije su na rukovodećim mestima zastupljeniji bili muškarci – kaže.

Žene i na rukovodećim poslovima

Ana Pantelić, aktuelni sekretar Skupštine opštine Vladimirci, nije prva žena koja obavlja ovu funkciju, ali nije ni postavljena slučajno, jer za ovu poziciju zakon je jasan.
– Za Sekretara Skupštine opštine može biti postavljeno lice koje ima stečeno visoko obrazovanje iz pravne naučne oblasti, sa radnim iskustvom od najmanje tri godine – objašnjava Ana Pantelić, diplomirana pravnica.
Od 25 odbornika u lokalnoj skupštini, devet je žena, a pre dve godine formirana je i Komisija za rodnu ravnopravnost.
– Skupština opštine je prepoznala značaj jednakosti i ravnopravnosti muškaraca i žena pa je 2017. donela odluku o obrazovanju ove Komisije, kojom se uređuje sastav nadležnosti, načina rada i dužnosti predsednika i članova komisije, kao i sva druga važna pitanja – objašnjava ona.

Zakon određuje kvalifikacije za određene funkcije

Ravnopravnost ovde nije nepoznanica, a u mesnim odborima je i praksa.
– U našoj opštini predsednik jeste muškarac, i na mestu predsednika opštinskih odbora se takođe nalaze muškarci, to je istina, ali oni poklanjaju veliko poverenje i važnost ženama u svom okruženju, tako da nastoje da im bliske saradnice u smislu savetodavnih usluga budu žene, pa su im čak povereni mesni odbori kojima one rukovode. Rezultati su tu više nego pozitivni.
Prvi čovek opštine je muškarac, ali i njegovi najbliži saradnici su muškog pola. Međutim, oni su saglasni da bi taj posao mogle raditi podjednako dobro i žene.
– Muškarci su za određene poslove izdržljiviji, u smislu da se dolazi u 7 ujutru, a u zavisnosti od potreba i dešavanja odlazi se uveče. Ali ne znači da i žene to ne mogu da rade, samo je na neki način muškarcima to lakše da izdrže – zaključuje Milorad Milinković, predsednik Opštine Vladimirci.

Situacija je drugačija od opštine do opštine

Tradicija je učinila svoje, pa je pomoćnik predsednika opštine muškarac, ali je mišljenja da u poslednje vreme žene s pravom dobijaju pozicije koje im pripadaju.
– Sigurno je da se menja i to na bolje, što je sasvim očigledno, s obzirom da su nam direktori brojnih ustanova žene. Stvar je ovde nekog uvreženog shvatanja kod samih žena. Recimo, žene se veoma teško odlučuju da stanu na izborne liste, zbog ubeđenja ili obaveza koje imaju prema deci i porodici – priča Vladimir Milošević, pomoćnik predsednika Opštine Vladimirci i dodaje da je pre to problem nego zakonske norme i rodna neravnopravnost, koje se navode u prilog ovoj nejednakosti.
– Čini mi se da žene mnogo ozbiljnije shvataju porodicu od nas muškaraca.

Jasna je podela – muškarci izdržljiviji, žene temeljnije

Tamo gde nema jasno definisane kvote, žena je manje. Međutim, zakon je to uredio u skupštinama i lokalnim parlamentima, što žene smatraju pozitivnom odlukom. Konačno, i u društvu se menja svest o ženama na funkciji. Razlog su vrline, koje su kod većine žena očigledne, kada je posao u pitanju.
– Žene su odgovorne, vredne, normalno je da zauzimaju rukovodeća i izvršilačka radna mesta, a to je i zakon prepoznao – kaže Biljana Stefanović, dok se načelnica Opštinske uprave slaže da su žene odgovornije i savesnije kada su radne obaveze u pitanju.
– Imamo odgovornost na poslu, a kod kuće, sve smo ostvarene kao majke, domaćice, supruge. Žena je stub na kome počivaju i posao i porodica.

Žene nezamenjive na poslu, kao i u porodici

A šta o svemu tome misle muškarci?
– Kada im se dodeli nekakav zadatak, one ne odustaju dok to ne izguraju do kraja. A i drugačiji je utisak kada se žena pojavi sa određenim zahtevom – kaže predsednik opštine. Njegov zamenik ističe da su žene mnogo prodornije i pedantnije.
– Tumače stvari mnogo racionalnije od nas.

Suptilnije pristupaju problemu od svojih kolega

Nedostatak žena na vodećim funkcijam u gradovima i opštinama je više nego očigledan, ali ne znači da se situacija neće menjati. Da li slučajno ili ne, ali još jedna činjenica ide u prilog muškarcima, jer njima u velikoj većini opština pripadaju funkcije koje podrzumavaju moć, ali će i ta tema jednom doći na red.

Iz serijala “Snaga žene”. Projekat je sufinansiran iz budžeta opštine Vladimirci. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Svideo vam se tekst?