Дистрикт
Занимљивости

ШТА СМО СВЕ СРУШИЛИ ДА БИСМО ЗИДАЛИ – НЕКАДА ЗГРАДА ОПШТИНЕ А ДАНАС ТРЖНИ ЦЕНТАР

Старији суграђани памте зграду некадашње градске општине у којој је својевремено председавало такозвано „Градско поглаварство“, док је данас овај простор измењен до непрепознатљивости. Зграда смештена на централној раскрсници између Господаг Јевремове улице и Трга ђачког батаљона представљала је један од традиционалних примера градске архитектуре. На месту данашње Комерцијалне банке и Тржног центра “Тријумф” налазио се поменути објекат све до 1969. године, када је због планова за изградњу прикладније и веће зграде, порушен.

Овде су данас банка и модеран тржни центар (Фото: Међуопштински историјски архив)

Фотографије које осликавају њену позицију и изглед, а бележе и по неки детаљ из времена Шапца од пре 50 година, настале су непосредно пред њено рушење. Препознатљива средњоевропска архитектура карактеристична за централне делове града и добра очуваност фасаде видљиви су иако је слика црно-белог колорита.

Улаз у Господар Јевремову (Фото. Међуопштински историјски архив)

Универзално обележје свих зграда у Господар Јевремовој, тада Маршала Тита, због чега је Завод за заштиту споменика културе из Ваљева 2002. године вредновао целу улицу, јесу  управо богато обрађена улична фасада, истакнути пасажи и терасе, са уским, правоугаоним прозорима, што све налазимо и овде. Међутим, због амбициознијих урбанистичких планова стара градска општина није могла бити сaчувана било каквим прерадама ни дотеривањима.

У приземљу се налазио велики број локала (Фото: Међуопштински историјски архив)

План зграде Градског поглаварства показује да је у приземљу до улице било неколико локала, чији се излози виде и на фотографији. Овде је било смештено више дућана, пекара, апотека, па чак и бифе, и фризерски салон, док се иза зграде налазило двориште, које постоји и данас.

Дух старог Шапца (Фото: Међуопштински историјски архив)

Приземни део зграде очигледно је био угоститељског и комерцијалног карактера, док су се управне јединице налазиле на спрату изнад. Можда је то један од разлога што је било неопходно њено рушење и тражило се функционалније решење за управу града који се све више ширио.

Испод административних просторија налазили су се угоститељски објекти (Фото: Међуопштински историјски архив)

На првом спрату налазио се пространи кабинет председника општине, благајна, архив, референтна, иследничка и техничка одељења, судска дворана, док је чекаоница заузимала централни и велики део простора. Судећи по канцеларијама које се у низу настављају једна на другу, зграда се очигледно пружала до данашњег тржног центра и завршавала код раскрснице са Тржницом, а једна од фотографија то и потврђује.
У складу са урбанистичким променама, некадашње седиште градске општине, замењено је новим, модернијим грађевинама – монументалном банкарском зградом и савременим тржним центром у стаклу. Старо здање није улазило у план рестаурација, па је без поговора срушено до темеља, а на овај простор и даље гледају зграда Зеленог венца и Крсмановића кућа, које стилски много више наликују објекту са старих фотографија.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима