Distrikt
Zanimljivosti

Spektakularni „ples“ uz mnogo dima i adrenalina

Miris benzina, paljenje guma i gas do daske njihova su pasija. A baš to ljubiteljima tjuniranih četvorotočkaša priredio je Tjuning klub Šabac na manifestaciji “Šabac tjuning šou” koja se drugi put održava u gradu na Savi.

Prljavi ples (Foto: J. Gubelić)

Širom otvorenih očiju hiljade posetilaca gledalo je jedinstven događaj atraktivnih drift vožnji automobila. U dilemi da li da gledaju ili da svojim mobilnim telefonima zabeleže trenutak u kom se zadnji kraj vozila “zanosi” a gust oblak dima podiže iznad Tvrđave na Savi, ostajali su bez daha pred akrobacijama veštih automobilista.

Publika uživa u razgledanju (Foto: J. Gubelić)

Za ovu tehniku Japanci su odigrali veoma važnu ulogu u popularizovanju, toliko da je drift postao jedan od najpopularnijih pravaca u automobilskim takmičenjima današnjice. Za razliku od ostalih oblika nadmetanja u driftu nije preterano bitno ko će prvi doći do cilja, koliko je važno čije će gume da se dime najviše, ko će biti precizniji, brži u krivini itd. Toga je ovde bilo na pretek.

Miris benzina i atraktivno paljenje guma (Foto: J. Gubelić)

Atraktivno bočno proklizavanje kompletnog vozila i njegovog zadnjeg dela, veštim manevrom vozača, na ovaj skup dovelo je ljubitelje iz celog regiona.
Ove godine nesvakidašnji spektakl okupio je oko 200 ušesnika i izlagača modifikovanih automobila iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, svih marki i godišta, na Starom gradu u Šapcu gde je priređen drugi Šabac tjuning šou.

Šou koji je u Šabac doveo na hiljade posetilaca (Foto: J. Gubelić)

Posetioci su mogli da vide moćna vozila snage od 300 do 700 „konja“.
Srebrni porše bio je atrakcija, jer on ima oko 700 konja i može da se vozi kao formula. Tjuniran je u Nemačkoj, u auto kući koja ovaj posao radi do perfekcije. Najatraktivniji deo programa bile su vožnje automobila koji imaju pogon na zadnjim točkovima i prilkom  proklizavanja u krivinama koriste inerciju tako da „plešu“ uz mnogo dima i adrenalina.
“Opšta ocena je da ovo što smo pokazali u Šapcu, prevazilazi događaje ovog formata koji se održavaju u regionu. Ne krijemo zadovoljstvo i ponosni smo na spektakl koji smo priredili Šapčanima i gostima”, ističe počasni predsednik Tjuning kluba Šabac, Mladen Ognjanović.

Atrakcija snažna 700 konja (Foto: J. Gubelić)

Učesnici su se nadmetali u jačini izduvnog zvuka auspuha. Pobednik, atraktivni BMW proizveo je jačinu od 123,7 decibela, što je malo više od  aviona pri poletanju koji stvara buku od 120 decibela. Merena je jačina zvuka muzike u automobilu, učesnici su odmeravali snagu nadvlačenjem konopca i u prevrtanju teških guma.
Skup je ove godine imao i humanitarni karakter, a prikupljano je 80.000 dinara za našeg sugrađanina, malog Filipa, kome je novčana pomoć neophodna.

Izložba BMW-a (Foto: J. Gubelić)

Preko 70 pehara obezbeđeno je u kategorijama styling– unutrašnji i spoljašnji izgled automobila (prvo, drugo i treće mesto za beginner, street, german, oem, jdm, extreme i national) i ozvučenje (prvo, drugo i treće mesto za A, B, AB, PRO i MAX).
Ovu manifestaciju pomogla je Turistička organizacija grada Šapca.

Odmeravanje snage (Foto: J. Gubelić)

Tjuning klub Šabac postoji od 2008. godine i broji tridesetak članova. Redovni su posetioci sličnih manifestacija u zemlji i regionu. Pokretač za ovu ideju bio je film „Paklene ulice“, koji ih je nagnao da počnu da ulažu u svoje „ljubimce“.

Svideo vam se tekst?