Distrikt
Zanimljivosti

SNEŽNI VAJAR STVARA LEDENA UMETNIČKA DELA

Šapčanin Borivoj Milićević (66) svake snežne zime ispred svog dvorišta u Ulici Leonarda Da Vinčija napravi skulpturu od snega. Ovaj snežni vajar, po struci mašinski tehničar, svojim neobičnim hobijem želi da obraduje decu ali i da im pokaže da, osim telefona i kompjutera, postoje i druge igre koje ih mogu učiniti srećnim.

Borivoj Milićević u stravaralačkom trenutku (Foto: J. Gubelić)

Stisnuta pesnica visine preko dva metra pravo je ovogodišnje remek delo Borivoja Milićevića, koji svake godine kada ima snega, ispred svoje kuće oblikuje nestvarne figure. Ovaj snežni skulptor na ideju došao je 2000. godine kada je iznoseći sneg iz dvorišta napravio ogromnu gomilu koja je u tom trenutku bila pokretač za neobičan hobi.

Za skulpture od snega je važno glačanje (Foto: J. Gubelić)

Od tada, svake godine u ovo vreme ispred njegove kuće osvanu snežne figure od kojih zastaje dah.
– Ja napravim prvo stub od snega koji izbacujem iz dvorišta. Onda počenem da ga oblikujem i tu tom trenutku mi se javi ideja šta bi to moglo da bude. To mi pričinjava veliko zadovoljstvo a i mojim komšijama i sugrađanima koji se oduševljavaju – priča Borivoj.

Veoma je ponosan na skulpturu Svetog Save (Foto: privatna arhiva)

Sav ovogodišnji sneg iz dvorišta utrošio je za svoje grandioznio delo, a kada ponestane materijala, Borivoj se snalazi.
– Ja uzima i od komšija da bih imao dovoljno materijala. Uglavnom mi je potrebno dosta snega jer pravim velike skulpture koje su trajnije i nisu meta vandala – objašnjava.

Deca se rado slikaju ispred njegovih remek dela (Foto: J. Gubelić)

Teme njegovih snežnih skulptura su različite, od godine do godine. Posebno je ponosan na Snežnu kraljicu kojoj su se svi divili, Svetog Savu čiji lik je verno dočarao, a teme njegovih radova su dečji junaci, žene, a veliku pažnju dece privukao je zmaj dug nekoliko metara. Deca sada rado zastaju i fotografišu se ispred ledene pesnice ne sluteći da im ovaj neobičan čovek šalje važnu poruku.

Snežna kraljica je ostala u sećanju mnogih (Foto: J. Gubelić)

– Ja sam to krenuo da radim da bi deca počela nešto da prave. Međutim, nije se primilo. Nisu baš zainteresovani. Nije se primilo čak ni Sneška da naprave. Više se u modi mobilni telefoni i nisu deca baš zainteresovana – priznaje pomalo razočaran.

Zmaj dug nekoliko metara ulepšavao je prostor ispred kuće (Foto: privatna arhiva)

I ulaz u njegovu kuću je neobičan, jer putokaz pokazuje jedan ledeni Sneško. Tako Borivoj dočekuje i ispraća goste i sa nestrpljenjem čeka da padne sneg kako bi komšije i prolaznike obradovao novom ledenom figurom.

 

 

Svideo vam se tekst?