Дистрикт
Култура

Slobodan Peladić izlaže u Ljubljani

U Modernoj galeriji Ljubljana, 26. aprila, u okviru izložbe » Ostavština 1989. / Studija slučaja: druga izložba Jugoslovenska dokumenta«, učestovaće i Šapčanin Slobodana Peladić sa slikom s kraja osamdesetih, koja je izlagana u okviru izložbe “Jugoslovenska dokumenta” u Sarajevu 1989. godine, dimenzija preko 3 metra koja se nalazi u kolekciji Trajković iz Beograda. Reč je o postavci  koja se bavi pitanjem kako misliti o kulturnom nasleđu danas, s posebnim fokusom na slučaj poslednje velike jugoslovenske izložbe, druge po redu manifestacije Jugoslovenska dokumenta održane u Sarajevu 1989. godine.

Moderna galerija u Ljubljani gde će biti priređena izložba

Izložba nema za cilj da rekonstruiše sarajevsku izložbu Jugoslovenska dokumenta ili da predlaže neki novi jugoslovenski muzej, niti da se upušta u bilo kakvu raspravu o sukcesiji kada je Jugoslavija u pitanju. Umesto toga, nastoji da misli o nasleđu i istražuje ga na nov i drugačiji način.
“Istovremeno, misliti o nasleđu takođe znači koristiti nasleđe i na taj način produžavati mu život. U ovom smislu, nasleđe je živ organizam koji prevazilazi vlasništvo nad artefaktima, i naša izložba može se razumeti kao svojevrsni okidač u jednom procesu koji nadilazi nacionalne ili političke interese”, istaknto je u obrazloženju izložbe.
Kustoskinje izložbe su Zdenka Badovinac i Bojana Piškur. Na izložbi će biti prikazano gotovo 80 umetničkih dela koja su bila izložena i 1989. godine.

“Bez Bez naslova”, 1989. godine

Slobodan Peladić je rođen 1962. godine u Šapcu, Jugoslavija. Studirao je slikarstvo od 1983 – 1987. godine na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Radio je na mestu profesora u Školi primenjenih umetnosti u Šapcu od 1994 – 2000. godine. Osnivač je i predsednik Nezavisne umetničke asocijacije Kolektiv i direktor Udruženja likovnih stvaralaca Šapca od 2000. godine.
Radovi mu se nalaze u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Narodnom muzeju u Šapcu i u privatnim kolekcijama Trajković,  Vujičić i Đ. Popović. Zastupljen u nekoliko knjiga o savremenoj umetnosti. Izlagao više puta samostalno i grupno u zemlji i inostranstvu.
Živi i radi u Šapcu, Srbija i Sjedinjenim Američkim Državama (Atlanta).

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима