Distrikt
Magazin

SLAVICA PRAVI BURGERE BEZ MESA, PALAČINKE BEZ BRAŠNA, ŠEĆERA, JAJA I SVE JE PREUKUSNO

Šapčanka Slavica Ilić ne samo da koristi već i proizvodi sirovu vegansku hranu i sokove. Njena poslovna ideja nagrađena je na konkursu Fondacije „Trag“ i tako je nabavila potrebne aparate za proizvodnju sirove biljne hrane i započela sopstveni biznis.
Slavica je svoju malu radnju u Šapcu otvorila u aprilu 2017. godine i tu pravi zdrave i veoma ukusne obroke bez prženja i pečenja na visokim temperaturama. Kaže da svakog dana sve više ljudi dolazi po ručak bez mesa ili po slatkiš bez šećera, jaja i brašna.

Na njenom jelovniku je zdrava i ukusna hrana (Foto: J. Gubelić)

Nedeljni ručak iz kuhinje Slavice Ilić pripremljen je isključivo od sastojaka biljnog porekla, uglavnom sirovih, koji izgledaju kao da su sušeni na suncu. Zapravo, i jeste tako jer hrana koju ona proizvodi obrađuje se na temperaturi koja ne prelazi 45 stepeni jer tada namirnice zadržavaju sve minerale i vitamine.

Biljna hrana nisu samo salate već pravi obroci (Foto: privatna arhiva)

Tu su lanene pločice, pločice sa čija semenkama, čips od kelja, beli sos od indijskih oraha i veganski suši koji menja meso i ribu.
– Ja sam počela da jedem biljnu hranu 2013. Onda mi je prijatelj predložio da to što pravim počnem da prodajem, jer svi koji su probali bili su oduševljeni na koji način se biljna hrana može pripremati i koliko su to ukusni obroci. Onda sam odlučila da se sa projektom „Koren, list i plod“ prijavim na konkurs za zelene ideje Fondacije „Trag“. Tada sam osvojila drugu nagradu i 500.000 dinara i to je bio moj početni kapital – priča ona. Sa tim novcem otvorila je malu radnjicu kod jedne šabačke pijace.

Burgeri punjeni krem sirom od badema (Foto: privatna arhiva)

Iako je ova hrana često predmet polemike među ljubiteljima mesa i namirnica životinjskog porekla, hrana koju Slavica proizvodi jesu pravi gurmanski proizvodi.
– Seckana salata odbija ljude da ovu hranu probaju, ali to nije samo salata. Mogu da se prave burgeri, pločice, hlebovi. Danas su na mom jelovniku gurmanske tortilje. Koru pravim od slatkog krompira batata i hidriranih oljuštenih badema. One su sušene na 45 stepeni iako deluju da su pečene. Punjene su nadevom od povrća, krem-sirom od badema. Tu su burgeri, kremovi, palačinke sa domaćom nutelom koju ja pravim, a koja je od organskih namirnica. Uz to idu i vitaminske salate i sok od „grini smit“ jabuka sa đumbirom, koji je odličan za čišćenje jetre – objašnjava Slavica, koja sama smišlja recepte za jelovnike.

Veruje da će uspeti u svojoj misiji (Foto: privatna arhiva)

Slavica navodi da je ovo pionirski posao, ali veruje da će to uskoro biti veoma poželjan i isplativ biznis jer je sve više onih koji uviđaju dobrobit ovakve hrane, bez prženja i termičke obrade. Dodatni motiv bilo je to što je odmah videla koliki uticaj ima na živote drugih ljudi, jer cilj joj je bio ne samo da ima kupce već da ih inspiriše da i u svojoj kući počnu da menjaju navike o načinu ishrane.

Torte ne sadržće šećer, brašno i jaja (Foto: Privatna arhiva)

Slavica je završila Pedagošku školu, ali se odlično snalazi u ovom poslu. Od biljnih namirnica pravi mleko i pronalazi odličnu zamenu za meso. Od orašastih plodova – indijskog oraha, badema pravi kiselo mleko, majonez, biljni sir. Olako napravi čokaladu i različite poslastice, bez rafinisanog šećera, koristeći kakao, kokos, urme, agava sirup. Masnoću dobija od orašastih plodova i kokosa. Svaki obrok priperma kao za posebnu osobu.
– Devedeset posto našeg zdravlja je u crevima, pa zašto ne bismo vodili računa šta stavljamo u njih. Čak su i najveći naučnici prognozirali da će uskoro doći vreme kada će ovo biti hrana budućnosti.  U prvoj godini ne može da se zaradi, ali ja verujem u svoju misiju da će mnogi početi pre svega da menjaju životne navike – kaže Slavica.

Svideo vam se tekst?