Distrikt
Društvo U fokusu

SEĆANJE NA VOŽDA KARAĐORĐA I MIŠARSKE JUNAKE

Na 217. godišnjicu od bitke koja je postavila temelje srpskoj slobodi i nezavisnosti, pred spomenikom posvećenom mišarskim junacima, odata je počast senima Karađorđa, popa Luke Lazarevića, Matije Nenadovića i drugih ustanika koji su od 13. do 15 avgusta 1806. godine na mišarskom brdu, pred neuporedivo brojnijom i opremljenijom turskom vojskom odneli značajnu pobedu.  

Obeležavanje 2017. godišnjice od Mišarskog boja (Foto: Distrikt)

Jedan od najsvečanijih momenata u slavljenju srpske istorije jeste današnji datum. Kao i  svake godine u prisustvu državnih, gradskih i verskih zvaničnika, prigodnom ceremonijom obeležena je slavna srpska pobeda, koja je predstavljala vojnu, političku i psihološku prekretnicu u Prvom srpskom ustanku, ali i osnov za stvaranje moderne srpske države.

Svečana ceremonija (Foto: Distrikt)

Karađorđevi ustanici ovde su nad osmanskom vojskom izvojevali pobedu koja ih je učinila besmrtnim, a ovaj prostor neizbrisivim na istorijskim mapama. Ishod bitke na brdu Mišar odredio je tok srpske borbe za slobodu, prve mirovne pregovore, a tri godine kasnije, u bici kod Ašperna, kraj Beča, voždu Karađorđu i slavni Napoleon odao je priznanje za strateško umeće i hrabrost.

Spomenik Karađorđu i mišarskim junacima (Foto: Distrikt)

Posle Kosovskog, ovo je najveći boj između srpske i turske vojske. Sukob između manje od 10.000 Srba na čelu sa Karađorđem i čak oko 50.000 neprijateljskih vojnika, koje su predvodili Sulejman paša Skopljak i Kulin kapetan, opevan je u čuvenoj pesmi narodnog pevača Filipa Višnjića „Boj na Mišaru“. U čast ove značajne pobede u selu Mišaru 1906. godine je podignut spomenik Karađorđu i mišarskim junacima, u neposrednoj blizini mesta gde se odigrala bitka.

Vence su položili predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja i Vojske Srbije, Mačvanskog upravnog okruga i Grada Šapca, udruženja građana za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ovom prilikom, u rekonstruisanom Muzeju otvorena je nova stalna postavka posvećena Boju na Mišaru, koja će za javnost biti otvorena od 1. septembra.

Svideo vam se tekst?