Дистрикт
Друштво

СЕЋАЊЕ НА ВОЖДА КАРАЂОРЂА И МИШАРСКЕ ЈУНАКЕ

На 217. годишњицу од битке која је поставила темеље српској слободи и независности, пред спомеником посвећеном мишарским јунацима, одата је почаст сенима Карађорђа, попа Луке Лазаревића, Матије Ненадовића и других устаника који су од 13. до 15 августа 1806. године на мишарском брду, пред неупоредиво бројнијом и опремљенијом турском војском однели значајну победу.  

Обележавање 2017. годишњице од Мишарског боја (Фото: Дистрикт)

Један од најсвечанијих момената у слављењу српске историје јесте данашњи датум. Као и  сваке године у присуству државних, градских и верских званичника, пригодном церемонијом обележена је славна српска победа, која је представљала војну, политичку и психолошку прекретницу у Првом српском устанку, али и основ за стварање модерне српске државе.

Свечана церемонија (Фото: Дистрикт)

Карађорђеви устаници овде су над османском војском извојевали победу која их је учинила бесмртним, а овај простор неизбрисивим на историјским мапама. Исход битке на брду Мишар одредио је ток српске борбе за слободу, прве мировне преговоре, а три године касније, у бици код Ашперна, крај Беча, вожду Карађорђу и славни Наполеон одао је признање за стратешко умеће и храброст.

Споменик Карађорђу и мишарским јунацима (Фото: Дистрикт)

После Косовског, ово је највећи бој између српске и турске војске. Сукоб између мање од 10.000 Срба на челу са Карађорђем и чак око 50.000 непријатељских војника, које су предводили Сулејман паша Скопљак и Кулин капетан, опеван је у чувеној песми народног певача Филипа Вишњића „Бој на Мишару“. У част ове значајне победе у селу Мишару 1906. године је подигнут споменик Карађорђу и мишарским јунацима, у непосредној близини места где се одиграла битка.

Венце су положили представници Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања и Војске Србије, Мачванског управног округа и Града Шапца, удружења грађана за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Овом приликом, у реконструисаном Музеју отворена је нова стална поставка посвећена Боју на Мишару, која ће за јавност бити отворена од 1. септембра.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима