Дистрикт
У покрету

Sećanje na tri hiljade palih boraca

Dan kada se osveže sećanja na poginule borce. To je jedan dan u godini. Trenutak kada oni koji drže do poklona senima boraca obiđu Donjošorsko groblje. Taj dan je 4. jul – Dan borca. Ovaj datum izabran je u znak sećanja na 4. jul 1941. godine kada je Komunistička pratija Jugoslavije donela oluku o podizanju oružanog ustanka protiv okupatora. Toga dana udruženja palih boraca obiđu i partizansko groblje u Šapcu.

Deo spomen-groblja ( Foto: https://sr.wikipedia.org/)

Partizansko groblje, zvanično Spomen-groblje u Šapcu se nalazi u sklopu Donjošorskog groblja. Izgrađeno je 1961. godine po projektu arhitekti Narandže Brkić i Jelene Kirovski i inženjera M. Mirkovića.
Na ovom groblju je sahranjeno oko 3.000 palih boraca i žrtava fašističkog terora, stradalih u toku Drugog svetskog rata, od 1941. do 1945. godine. Na ulazu u groblje sa leve strane, postavljena je bronzana ploča sa tekstom — Ovde počiva tri hiljade partizana i žrtava fašizma palih u borbi protiv okupatora i domaćih izdajnika od 1941 do 1945. godine. Groblje se sastoji iz dva dela. U prvom se nalazi 28 humki sa mermernim pločama na kojima su imena poginulih boraca i streljanih rodoljuba, dok se u drugom delu groblja nalaze humke poginulih u borbama i umrlih ranjenika u šabačkoj bolnici od rana zadobijenih u borbama, krajem 1944. i početkom 1945. godine.

Grob Braće Srnić ( Foto: https://sr.wikipedia.org/)

Takođe, na ovom groblju su sahranjeni i posmrtni ostaci mnogih istaknutih ličnosti Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) i narodnih heroja iz Šapca i Mačve. Neki od njih su — Nebojša Jerković, Aleksandar Stanković Lala, braća Srnić i dr.
U centralnom delu groblja se nalazi Spomenik u obliku trostrane piramide od mermera, visine oko 4 metra (ovaj spomenik je prvobitno bio od belog mermera, ali je prilikom rekonstrukcije beli mermer zamenjen sa crnim). Tu se prigodno, svake godine 9. maja za Dan pobede obeležavaju godišnjice pobede nad fašizmom.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима