Дистрикт
Занимљивости

ШАПЧАНИ ТРИДЕСЕТИХ ГОДИНА ПРОШЛОГ ВЕКА ИГРАЛИ УЗ ЏЕЗ

Град познат по музици чувених Цицварића, који су у Малом Паризу певали “ноћни живот на Балкану био је к’о сред Париза”, још тридесетих година прошлог века уписао се на мапу градова који су неговали џез музику. Џез традицију још 1938. године у Шапцу је започео “Џез оркестар трговачке омладине”.

Џез оркестар трговачке омладине (Фото: Народни музеј Шабац)

Џез је у Србију стигао практично истовремено када и у више других земаља континенталне Европе – почетком 20-их година прошлог века. Први помен је са почетка 1922, када Политика наводи да у ноћном Београду „данас грми џаз банд“. Године 1922. и 1923. најављена су два наступа црначких џез састава, али нема потврде да су и одржани.
Убрзо почињу редовнији џез наступи у Београду. Први регистровани је био дине дансан (вечера са плесом) у хотелу Палас 22. новембра 1923. Неколико година касније џез стиже и у друге градове Србије.

Сала у кафани Париз (Фото: Народни музеј Шабац)

Од џез ансамбала тридесетих година из других градова Србије били су познати „Хаваји” из Ваљева, основан 1931. године, и „Занатлија”, 1934. године, као и Оркестар шабачке трговачке омладине 1938, оба из Шапца. А 24. марта 1929. године почиње емитовање Радио Београда из зграде Српске академије наука и уметности. Поред разних извођача различитих врста музике, као финале тога дана наступа и Радио-џаз-оркестар са више нумера „музике за игру”.

Двориште кафане “Париз” (Фото: Народни музеј Шабац)

Први џез састав у Шапцу чинили су – Никола Лукић, наставник музике Владимир Дудник, Драган Чрнчевић, Нисим Меламед, господа Стојановић, Правдић, Трифуновић и Вукосав Алексић.
У Шапцу је, како наводи Владимир Маричић, џез пијаниста и композитор, постојала књижара „Подриње” преко које су музичари наручивали нотни материјал. Ноте би стизале у року од недељу дана и оркестар би врло брзо изводио најпознатије светске хитове на својим наступима, обично у шабачким кафанама „Мали Париз”, „Касина” и још неким, на, у то доба чувеним игранкама, које су се одржавале суботом. Репертоар су започињали обавезно свирајући Краљево коло, а затим су се ређали танго, фокстрот, валцер, остале „окретне игре” (Извор: Политика; Аутор: Драгољуб Стевановић)

Лево кафана Девет дирека

Шабачки оркестри били су драги гости и преко Саве, на игранкама које су организовале супруге велепоседника из Срема. Свирали су светски репертоар а у то време у мањим местима Војводине знало се само за тамбурицу.

Кафански живот се развијао временом (Фото: Народни музеј Шабац)

Током педесетих и шездесетих година неколико аматерских састава је одржавало џез традицију, а 1994. је организован први џез фестивал на коме су наступили професионални џез и блуз музичари Југославије.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима