Distrikt
U fokusu

ŠABAČKI OSNOVCI DRŽAVNI PRVACI SRBIJE

Na ekipnom takmičenju iz matematike za učenike nižih i viših razreda, koje je u organizaciji Društva matematičara Srbije održano u Koceljevi, učenici Osnovne škole „Nikolaj Velimirović“ iz Šapca poneli su titulu državnog prvaka. Četvoro učenika ove škole, u kategoriji od petog do osmog razreda, nagradu najboljih iz „Rauhovog“ matematičkog kviza izborili su pobedivši u finalu svoje vršnjake iz Beograda, Sombora, Leskovca i Kragujevca.

Najbolji u Srbiji (Foto: Distrikt)

Oni su državni prvaci iz matematičkog kviza, koji pored podrazumevanog znanja, meri snalažljivost i brzo razmišljanje dece. Cilj kviza jeste da se učenicima na dopadljiv način prikaže matematika, a najboljima pruža prilika da se kroz trud, ali i igru istaknu među vršnjacima iz drugih krajeva Srbije.

Svesni da su genijalci (Foto: Distrikt)

Od svojih vršnjaka izdvajaju se po tome što najviše vole matematiku.
Ali, oni ne samo da je vole, već je i znaju, što su dokazali na nedavno održanom takmičenju u konkurenciji škola iz cele Srbije, od petog do osmog razreda.
– Biti prvi u državi, to je velika stvar – kroz osmeh priča Petar Popović, jedan od mladih osvajača ove nagrade.

Podrška su im nastavnici (Foto: Distrikt)

Do tog uspeha, priznaju, nije bilo lako doći, ali je pobeda zato još draža.
– Bilo je veoma napeto jer smo na kraju morali da uradimo dva zadatka više nego što bi trebalo, zato što smo bili izjednačeni. Tako da je bilo još bolje kada smo pobedili na kraju – kaže Anđelija Tošić.

Neizvesnost je začinila pobedu (Foto: Distrikt)

Ovom takmičenju prethodilo je školsko, opštinsko, okružno, regionalno i na kraju državno. Osim znanja, morali su da pokažu i brzinu.
– To je finale, sam kraj takmičenja, kada brzina odlučuje koliko bodova će koja ekipa dobiti. Najbolji, odnosno najbrži tačan odgovor dobija 15 bodova, sledeći se vrednuje sa 10, i tako dalje, tako su rangirani i oni su bili uvek najbolji, na svim nivoima takmičenja – objašnjava profesorka Mirjana Obradović, vođa ekipe, koja ističe da deca ne samo da dobro znaju, nego da su i snalažljivi, pa rešenja brzo i uspešno nalaze.

Vredni, ali i oštroumni (Foto: Distrikt)

U tome se istakao Ognjen Gajić, najmlađi učesnik u ekipi, kom je, čini se, napetost takmičarskog tipa više zabava nego napor. Samouvereno tvrdi da će bilo koji zadatak sa ponuđenim odgovorima rešiti tačno, nekad i bez mnogo razmišljanja. Međutim, da nije po sredi samo sreća, demantuju ga sati rada i vežbanja.
– Matematiku radim u serijama po dvadeset zadataka, kao da vežbam. Tako rešim oko sto zadataka na dan – priča mladi matematičar.

Za svaki problem ima rešenje (Foto: Distrikt)

Obradovali su školu, grad ali i roditelje, koji su im uzvratili na svoj način, što je dodatni razlog za zadovoljstvo ove dece.
Njihovom uspehu prethodio je rad sa profesorima ove škole, čije zalaganje je deo priznanja. Uče matematiku ali i životne lekcije, među kojima je jedna od najvažnijih.
– Kada neko jednom nauči, to će mu značiti u životu zauvek – uveren je kapiten ekipe Miloš Savić u korist stečenog znanja.

Znanje za ceo život (Foto: Distrikt)

Ponosni na svoj uspeh, postaju svesni da znanje daje moć koja u njihovom rečniku glasi – genijalac!

Svideo vam se tekst?