Distrikt
Zanimljivosti

ROMANTIKA NE POZNAJE GRANICE – ZAPROSIO DEVOJKU POD VUKOVOM LIPOM NA DAN JEZIKA I PISMA

Ispred Vukove spomen kuće, na Međunarodni dan maternjeg jezika i pisma,  21. februar, zatekli smo najlepši prizor: Katarina je rekla DA Slavku!

Katarina Perunović, iz Donjeg Dobrića i Slavko Đukić, iz Lešnice upoznali su se krajem novembra 2020. godine, ubrzo su shvatili da ne mogu jedno bez drugog i žele da provedu život zajedno. Nakon tri meseca zabavljanja, Slavko je našao posebno mesto gde je zaprosio devojku svog života.

Romantična prosidba (Foto: privatna arhiva)

Tršić, rodno mesto jedne od najznačajnijih ličnosti srpske istorije Vuka Stefanovića Karadžića,  velikog reformatora našeg jezika i pisma, verovatno je najpoznatije i najposećenije selo u Srbiji, ali ovo je redak, možda čak i prvi put da se neko odluči za prosidbu u ambijentu iz  XIX veka.

Prilikom osvećenja rekonstruisane Vukove kuće, kada je održan i prvi Sabor, 18. februara 1933. godine, u dvorištu, između autentične postavke vajata, kačare i čardaka, čuveni loznički doktor Milenko Marin i druge instaknute ličnosti tog vremena u Odboru za obnovu spomen kuće, posadili su lipu.

Ostalo je zabeleženo da je Ivo Andrić prilikom posete, baš na toj istoj klupi sedeo,

Decenijama kasnije, Centar za kulturu Vuk Karadžić, kome je dato na upravljanje znamenitim mestom, u korenu lipe dodao je klupu, koja, posebno u letnjim danima, kada se posetioci strmom stazom prošetaju od rečiće Žeravije do Vukove kuće, dobro dođe za odmor ali i za uživanje u neverovatnom skladu prirode. Neretko se, baš na tom mestu, povedu ozbiljni razgovori na temu srpskog jezika i ćirilice, s obzirom na istorijski i nacionalni značaj Vuka i Tršića. Ostalo je zabeleženo da je Ivo Andrić prilikom posete, baš na toj istoj klupi sedeo, a danas je na Katarinin 27. rođendan, Slavko, godinu stariji od izabranice,  odlučio da je upravo to magično mesto gde želi da je zaprosi.

– Želeo sam da je zaprosim ispod zvonika crkve na saborištu ali kada smo došli ovde, osetio sam da je to pravo mesto. Zaprosio sam je, a ona je rekla DA – objašnjava Slavko ne puštajući ruku svoje zaručnice, koja ponosno pokazuje prsten.

Mesto veridbe koje će uvek pamtiti (Foto: privatna arhiva)

Kaća i Slavko istaču da poštujući značaj svojih korena, mesta na kome se nalaze i gde su zabeležili bitan dan u životu, planiraju veliku porodicu, negujući srpsku tradiciju.

– Meni je danas rođendan, osećala sam da mi sprema iznenađenje, ali nisam ni naslućivala da će me zaprositi – rekla je vidno uzbuđena i srećna Katarina.

Vuk Stefanović je, između ostalog, zapisao: “JA SAM SE U SRBIJI RODIO I UZRASTAO, I ZATO MI SE ČINI DA NA SVIJETU NEMA LJEPŠE ZEMLJE OD SRBIJE NI LJEPŠEGA MJESTA OD TRŠIĆA.” Verujemo, da je lipa  posađena u Vukove dane, sam bi dodao – NI LEPŠEGA HLADA DO LIPOVOG, ISPRED KUĆE.

Lipa je za Slovene bila sveto drvo, jer su cvetovi lekoviti. Lipa pčelama daje dobru pašu, a -medovina je bila glavni izvor slasti za Slovene. Lipov ugalj prečišćava vodu. U grčkoj mitologiji lipa je znak nežne vernosti.

T. Jovičić

Svideo vam se tekst?