Дистрикт
У покрету

Roboti ulaze u škole

Počelo je stručno usavršavanje nastavnika za korišćenje mBot robota kao nastavnog sredstva, za nastavnike iz 81 osnovne škole u Srbiji, koje su u prvom krugu uključene u akciju KODigranje, koje se sporovodi u okviru Programa „Bitka za znanje“. Nosilac projekta je Fond B92, u saradnji sa Privrednom komorom, Ministarstvima prosvete i državne uprave i lokalne samouprave.

Nastvanici na obuci

Diskete i kasete zamenio je robot. On će uskoro stići i u osnovne škole kako bi učenici lakše učili programiranje i kodiranje. Sada su na obuci nastavnici koji će kasnije znanje prenositi đacima. U prvom krugu akcije obukama će prisustvovati ukupno 112 nastavnika iz 60 mesta u Srbiji koje će programeri iz Centra za kreativno razmišljanje Kliker obučiti kako da uz pomoć mBot robota svoje đake nauče da kodiraju/programiraju.
„Ja sam još kao dete voleo da sklapam lego kocke i građevinske setove a sada ponovo to radim. Po stare dane vratio sam se u detinjstvo. Meni je interesantno. Nadam se da će i deci u mojoj školi biti interesantno“, kaže Darko Vučićević iz OŠ „Janko Veselinović“ Šabac.

Pripema za prenos znanja

Nastavnici će sa učenicima ići korak dalje – učenje programiranja senzora na robotu, sličnih onima na avionu i automobilu. Tako će lakše razumeti napredne tehnologije.
„Na primer diode, led ekrane, senzore za razdaljinu i slično. Razumeće kako senzori reaguju kada priđu nekoj prepreci“ kaže Srđan Lazarević, edukator „Kliker centar“.
Program „Bitka za znanje“ čiji je nosilac Fond B92, u saradnji sa Privrednom komorom, Ministarstvima prosvete i državne uprave i lokalne samouprave, istovremeno je edukativna i donatorska.

Sklapanje robota

„Fond B92 ima iskustva sa sličnim donatorskim akcijama. Radili smo Bitku za bebe i bitku za porodilišta i imamo kredibilitet kod donatora koji nam je omogućio da uđemo u ovakvu jednu zahtevnu operaciju opremanja velikog broja entiteta i otuda dolazi naše osnovno ohrabrenje i nadamo se da će ono na kraju da se ispostavi kao osnovano“, kaže Nebojša Glišić, koordinator akcije „Bitka za znanje“.
To potvrđuje i kompanija „Elixir“ koja je donirala sredstva za kupovinu robora i to samo sa jednim ciljem.
„Mi smo prepoznali kvalitet same akcije u smislu obrazovanja najmlađih iz znanja iz oblasti robotike i informatike, pa smo osnovnim školama u Šapcu, Negotinu i Prahovu, tamo gde imamo fabrike, kupili po pet robota za praktična znanja“, kaže Zoran Marković, direktor  „Elixir Zorka“.

Robot spreman da deli znanje

Svim školama u Srbiji biće obezbeđeno po 5 mBot robota za šta je potrebno još donatora.  Tokom marta biće organizovana obuka i distribucija robota za nastavnike iz još 50 osnovnih škola koje su se prijavile za učešće u programu Bitka za znanje. Do kraja školske godine biće organizovana i dva takmičarska kola KODigranja, sa održavanjem finalnog dela takmičenja tokom juna u Beogradu. Prva tri najuspešnija tima za svoju školu obezbediće još napredniju IT opremu, kako bi stečena znanja podigli na viši nivo.

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима