Distrikt
Kultura

PRVO UMETNIČKO SELO SRBIJE IZ OKOLINE ŠAPCA NEGUJE KULTURU

U galeriji Biblioteke šabačke u toku je izložba Likovne kolonije Nakučani. Ovogodišnja postavka obuhvata dva saziva, šesti i sedmi.

Slike nastale u prvom umetničkom selu u Srbiji (Foto: Biblioteka šabačka)

– Široki raspon likovnih promišljanja, različite škole, žanrovi i umetnici izraženih individulnosti osnovne su oznake dela nastalih na prethodna dva saziva. Ponuđeni tematski raspon kreće se od direktnog kontakta na relaciji umetnik-priroda do traganja iza realnosti i suštine skrivenog. Posebnost Likovnoj koloniji u Nakučanima, održanoj 2021. godine, daje i učešće haiku-pesnika Dejana Bogojevića iz Valjeva. Kako haiku predstavlja trenutnu impresiju, izraženu u duhu savremenog jezika, umetnik nas rečima vodi kroz svoje osećaje i misli – navoda u Biblioteci šabačkoj povodom ovog značajnog kulturnog događaja.

Sa otvaranja postavke (Foto: Biblioteka šabačka)

Nakučani su poznati u Srbiji kao pravo umetničko selo sa najviše kulturnog i umetničkog života u Pocerini. Ovde je 1833. godine odigrana prva pozorišna predstava u oslobođenoj Srbiji. Naime, uz pomoć nakučanskog prote Ignjata Vasića, đaci seoske škole izveli su predstavu “Žertva Avramova”. Odeveni u najlepšu odeću, dugo su se preslišavali ne sluteći da će se kasnije njihovo delo pominjati kao prva predstava u Srbiji.
Kulturne događaje nastavili su da neguju do današnjeg dana, pa se u tom selu uz podršku sveštenstva održava likovna kolonije.

Sveštenici u nastojanju za očuvanje kultue (Foto: Biblioteka šabačka)

– Ideja okupljanja umetnika oko Crkve nakučanske posvećene Svetom Jovanu Krstitelju pretvorila se u jedan kvalitetan atelje. Likovna kolonija Nakučani traje već 13 godina bez ikakvih pretenzija organizatora da bude „vodeća“ u nekom njenom širem okruženju. Večna potreba za druženjem i prijateljskim nadmetanjem koje postoje kod slikara, kao i njihova želja da u zajedničkoj izložbi pruže novu energiju, ali i da se iz ovog divnog kraja preuzmu velike i moćne stvaralačke snage, uticali su da nastanu radovi vredni pažnje – ističu u ovoj šabačkoj ustanovi kulture.

Šesti i sedmi saziv pred publikom (Foto: Biblioteka šabačka)

Izložba je otvorena do 30. marta.

Svideo vam se tekst?