Дистрикт
Култура

Otvoren 61. Oktobarski salon sa tradicijom dužom od beogradskog

Šabački Oktobarski salon najstariji je u Srbiji, sa dužom tradicijom i od beogradskog. Tradicija održavanja Salona započeta je davne 1954. godine, i tokom ovih šest decenija više stotina izlagača učestvovalo je na ovoj izložbi. U sali nekadašnje Više mešovite Gimnazije, tada je na inicijativu šabačkih likovnih pedagoga otvorena je prva izložba. Tako je i danas.

Sa otvarnja 61. Oktobarskog salona ( Foto: J. Gubelić )

Prvih tridesetak godina najveći broj izlagača je poticao ili stvarao u Šapcu, da bi se od devedesetih godina dvadesetog veka mogućnost izlaganja proširila na umetnike iz cele zemlje. Najstariji salon u Srbiji ove godine podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije kao jedan od sufinasiranih projekata na Konkursu za savremeno stvaralaštvo 2017. godine.

Izloženo 95 dela ( Foto: J. Gubelić )

Žiri u sastavu prof. dr Aleksandar Leka Mladenović, predsednik, Dejan Đorić likovni kritičar i Tatjana Marković muzejski savetnik, pregledali su 230 radova od 181 autora, prispelih na konkurs 61. oktobarskog salona, a za izlaganje opredelili 95 dela od 84 autora.

Događaj koji vole Šapčani i radnici u kulturi ( Foto: J. Gubelić )

Doneli su odluku da se nagrade sledeći autori:
Kategorija slikarstvo – Vladimir Vojvodić za sliku „Lament dalekoj kiši“Reč je o najvećem formatu na kome slika ovaj majstor realizma i o slici koja pomera granice realističke umetnosti ka poetičkom i apstraktnom.
Kategoriji skulptura -Milorad Panićza skulpturu „Portret Jelene“ kao radu kojim su iskazane neke od najboljih vrednosti figuralne likovnosti. Čvrste kompozicije, precizno i fino modelovan, ovaj portret u duhu novog, postmodernog neoklasicizma, predstavlja smeo estetski zaokret od vladajuće estetike novih medija.

Negovanje kulture i tardicije ( Foto: J. Gubelić )

Kategorija grafika – Branko Raković za ostvarenje „Deseti krug kretanja“ zbog doprinosa estetici novih vidova apstrakcije, umetnosti koja u novije vreme doživljava obnovu kod nas i u svetu. Na većem formatu, harmonizovanog kolorita i crteža Raković je ovim ostvarenjem iskazao vladanje zakonima likovnosti uspostavljenim u (post)modernizmu.

Mesto susreta i umetnosti ( Foto: J. Gubelić )

Nagrada Igor Belohlavek – Miloš Blagojević za skulpturu „Vreme“. Vladajući sigurno skulptorskim izrazom visokih estetskih vrednosti, umetnik je isklesao rad u vidu snažnih ritmova, čiste i jasne forme u pokretu.
Izložba će biti otvorena do 12. novembra, a radno vreme muzeja za posetioce, radnim danima od 08 do 19 časova i subotom od 11 do 17 časova.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима