Дистрикт
Друштво

„ОДСЈАЈИ” ДРАГЕ ЉОЧИЋ МЕЂУ ШАПЧАНИМА

Прва жена лекар у Србији и међу првим у Европи, хуманисткиња и феминисткиња – карактеристике су знамените Шапчанке Драге Љочић, у чију част је, као део обележавања Дана града Шапца, постављена изложба Доктор Драга Љочић – Одсјаји у отвореној галерији на Тргу шабачких жртава и премијерно изведен филм о њеном животу у Хотелу Слобода пред бројним званицама, учесницима филма и Драгиним потомцима.

Изложба на отвореном

Учинила је много за своју земљу, науку, еманципацију жена, али о томе се, са снажним одјеком, говори тек однедавно. Захваљујући документима и фотографијама представљеним на овој изложби, заокружену биографију докторке по којој од 2017. године шабачки Дом здравља носи име, сазнаће по први пут и шира јавност.  

Уметничким перформансом озваничено отварање изложбе

Пројекат Доктор Драга Љочић – Одсјаји, покренуло је Удружење новинара Шапца и уметничко Удружење Комбинарт, а подржао Град Шабац. Пројекат укључује интерактивну изложбу са уметничким инсталацијама и документарни филм о њеном животу и делу. Изложба и филм резултат су дугогодишњег истраживања мр Соње Бокун Ђинић, која је приликом премијере филма истакла да је овај пројекат начин да се одужи део дуга према овој изузетној личности.

– Суштина су живот и каријера докторке Драге Љочић настали на њеној храбрости да изађе из оквира времена, средине и обичаја. Нас неколико аутора и сарадника срели смо се са овом изузетном личношћу, у метафизичком простору, на јединственој мапи времена на којој смо сви повезани. Од архивског материјала, фотографија, речи градимо мозаик који претачемо у изложбу и документарни филм и тако учествујемо у њеном животу – рекла је она.

Начин да се одужимо знаменитој суграђанки

Испред Удружења новинара Шапца, а као координатор Пројекта, новинарка Александра Делић најавила је наставак неговања приче о Драги Љочић у њеном родном граду.

– Обратили смо се градоначелнику Шапца др Александру Пајићу иницијативом да се у јавни простор Шапца постави скулптура докторке Драге Љочић.  Верујемо и знамо да имамо снажну подршку за тај предлог – истакла је Делић.

Премијери филма присуствовали су потомци, чланови породице докторке Драге Љочић.

– Драга Љочић је личност која је у свом времену померала граница друштва на боље. Данас су изазови друштва нешто другачији. И поред изузетних помака, жене у науци и другим гранама јавне сфере и дан данас нису подједнако заступљене. Зато су подсећања на овакве личности од изузетног значаја – поручила је праунука др Драге Љочић Александра Хумо и захвалила се на реализацији овог пројекта.

Једина жена међу лекарима

Ова два, уметнички различита, сегмента дају кратку животну и професионалну сторију кроз Шабац, Београд, Цирих, фронтове на којима је пратила српску војску и интимни профил знамените суграђанке, а истовремено најављују будуће кораке у одсјају њене величине.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима