Distrikt
Zanimljivosti

ODGOVORNOST SE UČI I U BIBLIOTECI – ŠAPČANKA IZ PORODILIŠTA PRODUŽILA ROK ZA VRAĆANJE KNJIGE

U iščekivanju jubilarnog 20000-tog člana, Biblioteka šabačka može se pohvaliti velikim brojem najmlađih korisnika. O pogodnostima i prednostima programa „Rođeni za čitanje“ – besplatno učlanjenje i poklon paket za bebe, mladi roditelji saznaju već u porodilištu. Tako su neki Šapčani sa samo 15-ak dana, odmah po dobijanju matičnog lista, postali korisnici bibliotečkog fonda, a sa ovom praksom brže nego ikad raste broj budućih čitalaca, ali i odgovornih građana, koji se, čuvajući i brinući o roku pozajmljenih knjiga, uče osnovnim moralnim vrednostima.

Brinu o pozajmljenom od malih nogu (Foto: Biblioteka šabačka)

Među mališanima ima pasioniranih čitalaca, koji uživaju u prostorijama biblioteke. Neki dolaze svaki dan i izbegavaju da uzmu više od jedne knjige, kako bi imali izgovor da već sutradan svrate po sledeću. Pažljivi su prema onome što nije njihovo.
– Deca su izuzetno zainteresovana za čitanje, vole taj osećaj da dođu u biblioteku da pozajme knjigu i da je vrate – kaže Marija Vuković sa dečijeg odeljenja Biblioteke šabačke.
Ljubav prema knjigama čini ih posebnim, pa zato dobijaju javne pohvale i zaslužene nagrade.
– Imamo mnogo dece koja čitaju, teško mi je da ih izdvajam, ali pomenuću jednog dečaka Petra, kog ćemo uskoro i nagraditi. Od početka godine pročitao je preko 40 naslova, a otkako je naš član redovno se interesuje da li će osvojiti nagradu za najboljeg čitaoca. Kad je prehlađen, čim ozdravi dođe i objašnjava zašto ga nije bilo, jer se pribojava da više nije u izboru za „naj-čitaoca“ – priča Marija. Do oktobra, kada će “naj-čitaoci” biti proglašeni, stoji čitav letnji raspust, pa konkurencija može biti ozbiljna.

Najmlađi čitaoci (Foto: Biblioteka šabačka)

U Biblioteci se dugo pričalo o nesvakidašnjem gestu jedne mame, koja je iz porodilišta produžila rok za zadržavanje knjiga.
– Kada smo uveli neki vid kazne za ljude koji kasne sa vraćanjem knjiga, jer je to postalo učestalo, naša dugogodišnja članica Maja Iskić shvatila je ovo veoma ozbiljno. Jednog dana zazvonio je telefon na dečijem odeljenju. Čuli smo čudan glas, jer mi inače stalne stranke prepoznajemo po glasu, i u momentu smo shvatli da je to Maja, ali da nešto nije u redu. Baš sam se zabrinula. Ona je onda objasnila da je stigla u porodilište i da bi trebalo da se porodi, ali da se setila da nije pozvala da produži rok za zadržavanje knjiga za svoju devojčicu. Bila sam u čudu, istovremeno mi je bilo i drago, što se pored svih hitnih stvari setila i biblioteke. Odmah sam stavila u napomenu da joj se ne piše kazna, bez obzira kada vratila knjige. Čim je prošlo malo vremena, dovela je drugu devojčicu pa se i ona kao beba učlanila. Njene devojčice već sada uz majku shvataju ozbiljnost svih obaveza koje imaju – ističe bibliotekarka.

Maja daje dobar primer svojim ćerkama (Foto: privatna arhiva)

U tome što je pred sam porođaj u drugom gradu mislila na svoju građansku dužnost, Maja ne vidi ništa neobično. Za nju je poštovanje reda dobar primer deci.
– Smatram da sve što je pravilo na neki način treba da se ispoštuje. Iako sam tada bila u izuzetno teškoj situaciji u vezi sa porođajem, nisam želela da kasnim. Trudim se da i decu naučim da ako postoje neka pravila, onda ona moraju da se ispoštuju, koliko je moguće. Tako pozitivno utičem na svoju decu – kaže ova revnosna Šapčanka.

Svideo vam se tekst?