Дистрикт
У фокусу

ОД ВАРОШИ КНЕЗА МИХАИЛА ДО ПРИВРЕДНОГ ЦЕНТРА ПОДРИЊА

Указом кнеза Михаила од 16. јуна 1866. године Лозница је званично добила статус вароши, а 154 године касније, на годишњицу Дана града, која се на данашњи датум прославља од 2002. године, има се чиме похвалити. Лозница је име добила по великом броју винограда (Фото: приватна архива)
У историји је записано да је Лозница старо насеље и сматра се да је основана на месту са остацима Римског насеља АД Дринум, док се неколико пута спомиње и у повељи краља Милутина из 13. века. Падом Србије под Турску власт, Лозница се појављује као село у нахији Птичар у Зворничком Санџаку. Хатишерифом из 1833. године, Кнежевини Србији прикључују се област Јадра и Рађевине, а Лозница ће коначно бити ослобођена од Турака 1834. године, када постаје окружно место ново образованог подрињског округа.

Поприште важних историјских збивања у Првом светском рату (Фото: Дистрикт)

Вук Стефановић Караџић, Јован Цвијић, Мића Поповић, и многе друге значајне личности, допринеле су да Лозница буде препознатљива као завичај и национална тачка српског језика и писмености, као и идентитета српског народа.
Град који је поднео многе историјске олује и дао велики допринос борби за слободу Србије, будући да је изнедрио бројне јунаке у устанцима за ослобођење и Првом светском рату, данас је модеран град на Западу Србије, који, захваљујући институцијама културе са поносом негује историјско и културно наслеђе својих предака, а истовремено се убрзано развија, иде напред и гради будућност са неким будућим великанима.

Град уз границу са Босном и Херцеговином (Фото: приватна архива)

У свим аспектима живота започете су значајне инвестиције, а Лозница је доживела велике урбанистичке и инвестиционе промене, неке и од националне важности. Вишегодишњи предани рад на остваривању визије да Лозница постане лидер Западне Србије и један од 10 најразвијенијих градова у Србији добија озбиљне темеље.

Град са модерном визијом (Фото: приватна архива)

У име свеукупног напретка, у присуству угледних званица и уважених гостију, у Вуковом дому културе у Лозници, одржана је свечана академија поводом 16. јуна, Дана града Лозница. Присутне госте и пријатеље града у име домаћина поздравио је градоначелник Видоје Петровић поруком да поштујући своју традицију, све оне лепе догађаје и великане који су положили животе у темеље наше државе, ми сигурно имамо шансе да будемо достојни потомци славних предака, које је Лозница имала, изнедрила и какве има и данас.

Прослава Дана града (Фото: приватна архива)

– Они су ту у првим редовима и ја вас молим да једним великим аплаузом поздравите младе Лозничане који су се вратили у свој град, за које ми кажемо да су понос Лознице јер ће они управо да раде на јединственом пројекту „Лозница у будућности“. Ја сам пресрећан јер знам да ће Лозница и сутра бити у сигурним рукама, у рукама најбољих, а они јесу најбољи које Лозница има – рекао је градоначелник Видоје Петровић.

Млади задужени за будућност Лознице (Фото: приватна архива)

Градоначелник Лознице указао је и на велику подршку државе, која је помогла тежње овог града да постане привредни гигант у западном делу Србије – отворене су две фабрике„Адиент“ и „Минт“, где ће се у наредном периоду запослити укупно 2500 људи, а ту су и друге значајне инвестиције у овом крају.

Отворене фабрике које ће запошљавати велики део становништва града (Фото: приватна архива)

Генерални секретар и специјални изасланик председника Србије Никола Селаковић честитао је Дан града градоначелнику и свим гостима.
– Било је потребно да прође неко време смутњи и немира, времена у којима смо тражили компас не знајући да су наши компаси увек у нашој прошлости, у ономе што су у њој учинили велики људи својим великим делима – рекао је Селаковић, упоредивши улогу и значај Вука Стефановића Караџића са Светим Савом.

Крај из ког је потекао Вук Стефановић Караџић (Фото: приватна архива)

Овогодишња свечаност протекла је без уобичајеног додељивања јавних признања, повеља и плакета појединцима и колективима, који су својим радом допринели развоју и угледу града, због предстојећих парламентарних и локалних избора, што је пракса која је важила и претходних изборних година. У уметничком делу Академије изведена је представа „Лознички времеплов“ у режији Дарка Камарита, а према сценарију Саше Петровић и Зорана Тошића, у продукцији Марка Станића.

Путовање кроз време лозничког краја (Фото: приватна архива)

Закључак присутних је да Лозница постаје национално видљива, будући да медијске куће преносе најлепше приче о томе да Лозница постаје град младих и град будућности. Истовремено постаје и важна стратешка тачка за државу. “Лозница је град који ће вам испружити руке и својом топлином, енергијом вредних и топлих људи учинити да га заволите при првом сусрету и увек му се радо враћате”, поручено је са прославе Дана града.

Из серијала НАСЛЕЂЕ ПОДРИЊА. Пројекат је суфинансиран из буџета Града Лознице. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима