Distrikt
Društvo

NI KORONA NEĆE U SELO, JER IZ SELA SVI BEŽE

Iako je u selima manja verovatnoća da se virus širi jer su kuće udaljenije i retka su kolektivna okupljanja, nikome nije svejedno. Selo Grčić, sa oko svega 300 stanovnika, nalazi se na 700 metara nadmorske visine, u blizini Ljubovije. Panika iz velikih gradova ne utiče na njihove dnevne aktivnosti i obavezne poslove, ali nove informacije o epidemiji koja je uzdrmala veliki deo planete, redovno prate.

Jutarnji pogled (Foto: Distrikt)

Iz svog dvorišta Damljanovići prvo vide planinu, pa tek onda komšiju, zbog toga na pitanje da li se plaše korone, odgovaraju.
– Neće korona u selo. Svi beže iz sela – kaže domaćica Damljanovića.
Ipak, nije baš tako, unuci su odmah stigli u selo, a korona je glavna tema.
– Samo o tome pričamo i ovde, o virusu – kažu.

Vesti iz grada prate na TV-u (Foto: Distrikt)

Posao u selu ne može da čeka, a uveče gledaju šta se događa u zemlji i svetu.
– Ljudi se kreću, prenose. Naježim se kad gledamo, tako je svugde u svetu, druge nam nema – mire se sa sudbinom koju ovih dana dele sa stanovnicima čitave planete.

Mire se sa događajima u svetu (Foto: Distrikt)

Oni ne moraju da drže odstojanje, jer se za to pobrinula priroda. Prvi komšija ovde je tek nakon kilometar, dva razdaljine. A do njega stižu makadamskim putem do 700 metara nadmorske visine. Nadaju se da je to dovoljno da ovaj virus ne može stići.

Do prvog komšije idu kolima (Foto: Distrikt)

Ipak, nikom nije svejedno.
– Sin mi je u Nemačkoj, ne može da se vrati. Ćerka mi radi u Ubu. Kažem, dovedite mi makar unuku na selo – priča jedna od meštanki.
I dok ovce čuva, Dragana prati vesti, jer želi da zna kako da se zaštiti.
– Čitam na telefonu, pratim vesti šta se dešava – priča Dragana.

Vesti čita dok čuva ovce (Foto: Distrikt)

Policijski čas poštovali su i pre uvođenja jer ovde je u pet mrak, a onda se zbiju u svoja domaćinstva i mole da sve ovo što pre prođe.

Svideo vam se tekst?