Distrikt
Društvo

NA ŠABAČKOM HIPODROMU SPEKTAKL I BEZ PUBLIKE

Juče je održan Prvi trkački dan u ovoj godini na Šabačkom hipodromu. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, trke su održane bez prisustva publike, ali uobičajeno uzbuđenje, koje prati ovaj događaj, nije izostalo.

Samo vlasnici grla i organizatori (Foto: Distrikt)

Na tribinama samo organizatori i vlasnici galopera. A na stazi pravi spektakl! Prvi sportski događaj bez publike, ali ništa manje uzbudljiv za one koji ga nipošto ne propuštaju.
– Ne bih to propustio nikako, šta god da se dešava, čija god da je svadba – kaže jedan od prisutnih posmatrača.

Prvi trkački dan u godini (Foto: Distrikt)

U deset galopskih trka nadmetalo se 90 grla, boreći se za vredne nagrade, ali i prestiž.
– Mi konjari imamo neki posebni adrenalin, koji kod nas proradi ne samo kad smo na stazi nego i onog momenta kad vodimo konje, kad ih tovarimo u prikolice da ih dovezemo. To je neki doživljaj koji ne možemo da opišemo rečima, to treba da se doživi – kaže vlasnik jednog od lepotana iz nadmetanja.

Adrenalin je prisutan sve vreme (Foto: Distrikt)

– Odgajila sam dve kobile, sad imam i dvogotku i ona će da trči. Volim da ih gajim. Volim i da se kladim – priznaje gospođa čije mlado grlo učestvuje u trci.

U takmičenju učestvovalo 90 grla (Foto: Distrikt)

Šabački hipodrom je najveći centar za trening trkačkih konja u ovom delu Balkana. U treningu je trenutno 102 grla čiji vlasnici su ovde došli zbog izuzetnih uslova i vrhunskih trenera.
– Vlasnici iz celog sveta su ovde. Moram priznati da imamo gazde iz Francuske, Nemačke, Austrije, Holandije, sve su to ljudi koji drže konje u Šapcu jer očigledno prepoznaju kvalitet naših treninga, rada i uslova koje imamo na hipodromu, od staza do trka. Zaista najkvalitetnije trke u Srbiji su u Šapcu – ističe trener Bojan Šendeković.

Najbolji uslovi za rad sa konjima (Foto: Distrikt)

Zbog toga je Šabački hipodrom postao mesto dobrih susreta. Ove godine uz razlog više, jer se obeležava dva veka konjičkog sporta u Srbiji.
– Pre dva veka gospodar Jevrem Obrenović je organizovao prve konjičke trke, možemo se pohvaliti, baš u našem gradu. Tako da, slobodno mogu reći i tada, a i danas, Šabac je lider konjičkog sporta, ne samo u Srbiji nego i u čitavom regionu – kaže Aleksandar Dragojević, predsednik KK „Džokej klub Šabac“.

Dva veka konjičkog sporta u Šapcu (Foto: Distrikt)

Sledeći trkački dana zakazan je za 28. jun, kada se ponovo očekuje više hiljada posetilaca.

Svideo vam se tekst?