Distrikt
Društvo

,,MONIKA BELUČI’’ MAMI POSETIOCE U NAJMIRISNIJE SELO U SRBIJI

U Lipolistu je održan 26. festival ,,Ruže Lipolista’’ koji je privredna i turistička manifestacija. Tradicionalno, neguje se duže od četvrt veka i organizuje u drugoj polovini juna. Na ovom mestu okupljaju se proizvođači, distributeri ali i pravi ljubitelji kraljice cveća. Tako je bilo i ovog puta.

Festival posvećen kraljici cveća (Foto: J. Gubelić)

Ono što ima u svojoj ponudi, pored mnogobrojnih vrsta ruža i njihovih proizvođača, jeste i međunarodna saradnja, udruživanje, kao i zajednički nastupi na mnogim sličnim događajima. Zbog svega toga Lipolist sa punim pravom nosi epitet najmirisnijeg sela. Oko dvadesetak porodica iz ovog kraja bavi se proizvodnjom i uzgajanjem ruža, te se njihov proizvod prodaje u regionu, a stiže čak do Rusije i Holandije, zemalja koje su poznate po negovanju i vrednovanju ruža.

“Monika Beluči” iz Lipolista zasenila posetioce (Foto: J. Gubelić)

Godišnje se u Lipolistu proizvede oko milion sadnica ruža, a cilj same manifestacije jeste afirmacija proizvodnje ovog cveta.
Svake godine vredni domaćini promovišu novu sortu, a jedna na ovogodišnjem 26. festivalu, predstavljena je ,,Monika Beluči” koja se proizvodi u rasadniku Topalović, a koja je privukla najveću pažnju posetilaca.

Ružari pokazuju svojih ruku delo (Foto: J. Gubelić)

Vlasnik jednog od najvećih rasadnika, Milan Marinković, istakao je da dvadeset pet godina izvozi 80% ruža na inostrano tržište, a njegov proizvod stigao je i do Sibira, što smatra velikim uspehom i trudom, koji je naplaćen usled izuzetne požrtvovanosti kojoj doprinose čak tri generacije njegove porodice.

Tradicija duža od četvrt veka (Foto. J. Gubelić)

Ove, kao i prethodnih godina, najviše pažnje privukao je Slobodan Džagić, koji uvek ima najzanimljivije i najoriginalnije predstavljanje. Od automobila okićenog cvećem, preko istorije grada, pa do replike seoske kuće iz 20. veka, nalik onoj koja je u vlasništvu njegovog pradede, u selu Zvezd.
– U svom rasadniku posedujem mnogo vrsta ruža, od kojih bih posebno izdvojio čajevke ruže, kao i mnogocvetnice. One su novitet od ove godine i proizvode se u Holandiji. Posebno bih napomenuo da je ovaj posao veoma težak, zahteva celodnevnu prisutnost i posvećenost, ali kada nešto istinski volite, ništa drugo nije bitno – istakao je Slobodan.

Ruže ulepšale i haljine (Foto: J. Gubelić)

Na ovoj manifestaciji cveće je završilo i na haljinama. Devojke predvođene Brankom Bobić imale su na sebi prelepe haljine, rajfove, kišobrane, ukrašene raznobojnim veštačkim ružama koje na prvi pogled ne odstupaju od izgleda prirodnih cvetova.
Organizatori festivala su Turistička organizacija Šapca, Udruženje ,,Ruže Lipolista”, a pokrovitelj grad Šabac.

M. Vujčić

Svideo vam se tekst?