Дистрикт
Друштво

,,МОНИКА БЕЛУЧИ’’ МАМИ ПОСЕТИОЦЕ У НАЈМИРИСНИЈЕ СЕЛО У СРБИЈИ

У Липолисту је одржан 26. фестивал ,,Руже Липолиста’’ који је привредна и туристичка манифестација. Традиционално, негује се дуже од четврт века и организује у другој половини јуна. На овом месту окупљају се произвођачи, дистрибутери али и прави љубитељи краљице цвећа. Тако је било и овог пута.

Фестивал посвећен краљици цвећа (Фото: Ј. Губелић)

Оно што има у својој понуди, поред многобројних врста ружа и њихових произвођача, јесте и међународна сарадња, удруживање, као и заједнички наступи на многим сличним догађајима. Због свега тога Липолист са пуним правом носи епитет најмириснијег села. Око двадесетак породица из овог краја бави се производњом и узгајањем ружа, те се њихов производ продаје у региону, а стиже чак до Русије и Холандије, земаља које су познате по неговању и вредновању ружа.

„Моника Белучи“ из Липолиста засенила посетиоце (Фото: Ј. Губелић)

Годишње се у Липолисту произведе око милион садница ружа, а циљ саме манифестације јесте афирмација производње овог цвета.
Сваке године вредни домаћини промовишу нову сорту, а једна на овогодишњем 26. фестивалу, представљена је ,,Моника Белучи“ која се производи у расаднику Топаловић, а која је привукла највећу пажњу посетилаца.

Ружари показују својих руку дело (Фото: Ј. Губелић)

Власник једног од највећих расадника, Милан Маринковић, истакао је да двадесет пет година извози 80% ружа на инострано тржиште, а његов производ стигао је и до Сибира, што сматра великим успехом и трудом, који је наплаћен услед изузетне пожртвованости којој доприносе чак три генерације његове породице.

Традиција дужа од четврт века (Фото. Ј. Губелић)

Ове, као и претходних година, највише пажње привукао је Слободан Џагић, који увек има најзанимљивије и најоригиналније представљање. Од аутомобила окићеног цвећем, преко историје града, па до реплике сеоске куће из 20. века, налик оној која је у власништву његовог прадеде, у селу Звезд.
– У свом расаднику поседујем много врста ружа, од којих бих посебно издвојио чајевке руже, као и многоцветнице. Оне су новитет од ове године и производе се у Холандији. Посебно бих напоменуо да је овај посао веома тежак, захтева целодневну присутност и посвећеност, али када нешто истински волите, ништа друго није битно – истакао је Слободан.

Руже улепшале и хаљине (Фото: Ј. Губелић)

На овој манифестацији цвеће је завршило и на хаљинама. Девојке предвођене Бранком Бобић имале су на себи прелепе хаљине, рајфове, кишобране, украшене разнобојним вештачким ружама које на први поглед не одступају од изгледа природних цветова.
Организатори фестивала су Туристичка организација Шапца, Удружење ,,Руже Липолиста“, а покровитељ град Шабац.

М. Вујчић

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима