Дистрикт
Култура

Manastir kaona – mesto za molitvu i tišinu

Priča o istoriji nastanka manastira je vezana za nekoliko legendi, a najčešće se može čuti da je manastir podigla sestra čuvenog srpskog junaka, Miloša Obilića. Prema ovom narodnom predanju, Miloša Obilića su u Boj na Kosovo pratile njegove dve sestre, Ikonija i Vida.

Raj na zemlji (Foto. J. Gubelić)

Kada su došli do mesta u narodu znanog kao Ravne livade, a koje se nalazi u neposrednoj blizini današnjeg manastira Kaona, Ikonija je otišla da donese bratu vode sa obližnjeg izvora. Legenda dalje navodi da je, vrativši se sa izvora, Ikonija rekla bratu : ” O moj brate, što dobra konja videh, još da je dobro sedlo prema njemu. “ Ove reči se moraju shvatiti preneseno, jer je srpski narod nekada pod terminom ” dobri konj ” smatrao mesto na kome se može sagraditi crkva, pa otuda metafora ” još da je sedlo prema njemu “, to jest još da se može sagraditi odgovarajuća crkva prema tako živopisnom mestu.

Mesto za molitvu i tišinu  (Foto. J. Gubelić)

Kako dalje navodi istorija manastira, hrabri Miloš je svojoj sestri odgovorio : ” Blago imamo, sestro, pa mu načini sedlo, a kad se ja vratim sa Kosova, pomoći ću ti i ja. ” Dobro je poznato šta je Miloš Obilić učinio na Kosovu, te da se iz odsudne bitke za srpski narod nije vratio. Istorija manastira beleži da je manastir Kaona podignut zahvaljujući Miloševoj sestri Ikoniji, a da je srpski manastir, u Vidojevici podigla druga sestra Miloša Obilića, Vida. Još jedno predanje se vezuje za nastanak manastira Kaona, a prema njemu manastir je bio podignut kao zadužbina Nemanjića.

 

 

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима