Distrikt
Društvo

KOMŠIJSKE PRIČE U DOBA KORONE

Poznati šabački privrednici Vladan Obrenović, vlasnik Optike “Obrenović” i Vojkan Jovičić, osnivač fotografske radnje “Foto Vojkan” penzionerske dane u doba korone provode u razgovorima na poželjnom rastojanju, svaki u svom dvorištu. Prijatelji i komšije, budući da godištem spadaju u kategoriju kojoj je izlazak iz preventivnih razloga strogo zabranjen, pridržavaju se propisanih pravila o bezbednosti, ali ne propuštaju priliku da preko ograde, kako dolikuje ovih dana, razmene pozdrave i pokoju šalu. Ne žale se na situaciju u kojoj se nalaze, a na ruku im ide i pozicija dvorišta, pa od 17 časova, kada počne policijski čas, mogu da razgovaraju na miru, a da se ne nadjačavaju sa saobraćajem u Ulici Stojana Novakovića.

Komšijski razgovori preko ograde

Zanimljiva fotografija stiže iz naselja Benska bara. Na terasi u Ulici Kralja Dragutina jedan deka, u punoj zaštitnoj opremi – maska, kačket i rukavice, sa štapovima u rukama, svakoga dana prelazi svoju zamišljenu maršrutu. Ovaj penzioner svakodnevno šeta barem dvadesetak minuta, i na taj način održava fizičku kondiciju u vreme karantina. Njegova komšinica želela je da se ovo simpatično shvatanje odgovornosti i upornost, kakva se još može naći među starijom generacijom, zabeleži za primer mladima.

Deka se ne odriče rekreacije (Foto: Ana Ilić)

Oni imaju jedno drugo, ali je uvek lepo porazgovarati sa komšijama na susednoj terasi i poznanicima na klupi ispred zgrade. Ovde provode sunčani deo dana, dok čekaju decu da im donesu namirnice. Ne plaše se virusa, koji je najopasniji upravo po njih.
-Slušamo šta nam preporučuju, ne idemo nigde. Izdržaćemo koliko je potrebno, ima vremena kad ćemo šetati, samo da opasnost prođe – kaže ovaj bračni par.
Njima se ne žuri, a smeha i razgovora ne manjka ni u ovim danima.

Najlepše je uz razgovor sa komšijom

Nisu nestrpljivi jer znaju da sve ovo podnose zbog šetnji i druženja koje im predstoje. Za to vreme, uveseljava ih dnevna doza dobrosusedskih razgovora na preporučenom odstojanju, pa im ograničenje kretanja mnogo lakše pada.

Svideo vam se tekst?