Distrikt
Društvo

Ko okreće antenu, a ko viče “ne valja”?

“Da se zna ko kosi, a ko vodu nosi!” – samo je jedna od izreka kojom se nadmudruju suprotni polovi. Često su pominjane i one “..ko vozi traktor, a ko otvara kapiju!…ko vozi kamion, a ko skida stranicu…ko trese šljive, a ko čeka u potoku!…Ima da se zna i ko okreće antenu, a ko viče “ne valja”. Međutim, u nekim poslovima, teško je napraviti podelu.
Jedan od poslova u kom se muškarci dobro snalaze je kupovina na pijaci. Razlog – efikasnost. Ne zagledaju previše, rukovode se kvalitetom a ne cenom. Većina kupuje po spisku koji napravi žena. Što je sigurno, sigurno je .

Ko se drži spiska, ne može da pogreši (Foto: J. Gubelić)

U šabačkoj “Tržnici” zatičemo one koji kupuje “sve po spisku”. To su uglavnom muškarci sa dugim stažom u ovoj ulozi.
“ Na spisku se nalazi svašta, tako da nema šanse da zapamtim. Nisam ja spisak pravio, naravno. Ja samo kupujem po njemu. Ako nešto preskočim, vratim se i kupim”, priča kroz smeh Tomislav Lukić.
Oni malo naivniji plaćaju danak neiskustvu, pa po istu stvar idu po dva puta. Ko je za spisak, a ko pamti?
“Ako vam žena da spisak, pogrešili ste unapred. U slučaju da kupite kilogram šargarepe, biće da je to previse i slično. Njima je teško ugoditi”, kaže Srđan Vujović.

Posao u kom uživaju i muškarci (Foto: J. Gubelić)

To ima svoje prednosti, jer ako se više puta ide u kupovinu, onda se ovaj posao, brzo savlada.
“Moja žena je bolja u kupovini od mene, ali i ja sam se vremenom ispraksao”, kaže Dejan Petrović.
Tada nema greški pri kupovini, pa su i supruge zadovoljne. Jedan od bitnih razloga za takvu podelu je i efikasnost u kupovini, što je osobina muškaraca.
“ Ja žurim kući, jer se danas sprema sarma i supruga čeka namirnice. Mi to brže obavljamo od njih, ne komplikujemo previse” objašnjava Vladimir Delić.

Majstori za kupovinu (Foto: J. Gubelić)

Neki sa suprugom idu u kupovinu. To su oni strpljiviji. Ima i onih koji plate, a robu zaborave na tezgi. U svakom slučaju, u ovom poslu su ravnopravni.
Ravnopravni su i po svojim danima, iako je onaj koji obeležavaju žene, 8. Mart, daleko poznatiji. Međunarodni dan muškaraca obeležava 19. Novembra u više od 50 zemalja svijeta, a koji je UNESKO ozvaničio 1999. godine.
Prvi put 19. novembar obeležen je 1999. godine na Trinidadu i Tobagu i stekao je podršku mnogih pojedinaca i grupa u Evropi, Australiji, Severnoj Americi, Aziji i Africi.

 

Svideo vam se tekst?