Дистрикт
Друштво

КАКВА МАЈКА! ПОРЕД СВОЈИХ ПЕТ, ПРИХВАТИЛА ЧЕТИРИ ШТЕНЕТА ИЗ НАЈЛОН КЕСЕ

Мајка. Тако данас сви зову храбру кују Белу, која је поред својих пет, прихватила још четири бачена штенета. Ова паметна животиња, чија судбина је баш налик судбини штенаца остављених у летњиковачкој шуми у најлон кеси, као да је осетила да их само она може спасти. Укратко, као и у животу, не дају они који имају, већ они који желе. А колико је била снажна жеља керуше Беле, говори њен гест који је многима сузе натерао на очи.

Мајка која храни деветоро штенаца

– Колико је она дивна, кад год помислим на њу схватам колико смо ми људи лоши, прорачунати, себични. Неки тамо њен власник је њу тако дивну избацио на улицу, да се пати и мучи. Оштенила се под ведрим небом, штитила својим телом штенце од кише. Кад је склоњена са кише лизала жени руке као знак захвалности, али кад је прихватила штенце из кесе …е ту ме поразила и емотивно сломила до краја. Колико дивна, добра, за њу обавезно морамо наци дом који њу заслужује такву – написала је Весна Теодоровић из Удружења „Право на живот“ из Шапца.

Осим својих, прихватила бачене штенце

И све је тачно од речи до речи. Избачена, живела на улици и баш ту, под ведрим небом док је пљуштала киша као из кабла оштенила пет меких, белих, жутих, црних нејаких штенаца. Захваљујући хуманима нису завршили као у песми Сергеја Јесењина, баш као ни њихова мајка којој се таква судбина спремала.

– Бела је напуштена млада кујица која је живела на потезу између Тркалишта и Селове школе. Њу су храниле девојчице које имају више удомљених паса и нису могле да је приме код себе. Тих дана се играла са децом из комшилука, а онда је ушла у суседно двориште и оштенила се брз икаквог заклона над главом, у грађевинском кршу у који није могла да сакрије своје штенце. Једна од девојчица је чула да цвили и току ноћи пребацила јој ћебе преко ограде. Али, пошто је мирисало да друге псе, она га није узела, већ је из страха затрпавала штенце у блато да би их заштитила – прича Драгана Малишић Марковић и додаје да следећег дана нису могли да препознају које су боје штенци колико су били уваљани у блато.

Љуби их и негује као своје

Девојчица се обратила Удружењу за заштиту паса „Право на живот“ који су на својој страници одмах објавили потресну слику. Брзо су пронашли објекат и преместили кујицу са штенцима на сигурно.

– Следећег дана јављено нам је да је девојка у летњиковачкој шуми пронашла у најлон кеси четири штенета који нису били ни прогледали. Донели смо их јер нисмо имали избора, а онда препустили мајци да сама одлучи да ли ће их прихватити – прича Драгана.

Први сусрет са одбаченим кучићима

Ту сцену, они који су гледали, још дуго неће моћи да забораве. Била је то прича и слика о љубави, бризи, солидарности, саосећају, борби за живот који су људи желели да им одузму. Била је то емотивна сага уинат власницима који су хтели да их се отарасе. 

– Жене су унеле две кутије са штенцима. Она је одмах почела да скакуће према једној, срећније и снажније него кад јој се доноси храна. Она је њушком скинула поклопац и почела да лиже штенце. Када су јој принели куце, почела је да их греје и доји само како мајка може – прича хумана Драгана.

Сада је на сигурном захваљујући хуманима

Чланови удружења их обилазе и дохрањују штенце, посебно оне који су и даље слабашни.

– Дохрањујемо бебе, а њој спремамо квалитетне оброке. Налазе се у напуштеном објекту, јер немамо друго решење. Бар су у чистом, затвореном простору. Три жене брину о њима. Свака помоћ нам је значајна – објавили су убрзо из Удружења.

Волонтери дохрањују штенце

И Хумани су реаговали, а тај новац биће употребљен за даљу бригу о штенцима. Наредни корак је да их удоме а за мајку пронађу сигуран дом ван улице. Ако је неко заслужио, заслужила је Мајка!

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима