Дистрикт
Друштво

КАКО ЈЕ СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ ИЗАБРАН ЗА СЛАВУ ГРАДА

Литургијом у Саборној цркви Светих апостола Петра и Павла, свечаном литијом централним градским улицама и ломљењем славског колача испред Градске управе данас је обележена слава града Шапца – Друге Тројице.

Поворка креће из Масарикове улице (Фото: Дистрикт)

Данашња литија за напредак града и Шапчана, како кажу познаваоци ове свечаности кроз време, била је бројнија него икад. Они који нису могли да учествују у поворци, поздрављали су суграђане са својих радних места, тераса, из кафића.

– Данас је поворка литије била највећа откако памтим. Било је сигурно 1.000 људи, а претходних година буде их око 350 до 400. Ове године се Град ангажовао, присуствовале су све градске структуре, почев од војске, полиције, до културноуметничких друштава, спортских клубова. Живот града се видео данас, сви су имали своје представнике на светој литургији и на литији – каже за Дистрикт протојереј ставрофор Милан Пантелић, који годинама уназад за верни народ на овај велики празник организује трпезу љубави.

Слави се дуже од века (Фото: Дистрикт)

Прослављање славе града другог дана Духова датира још од 19. века. Међутим, годинама након Другог светског рата није званично прослављана.

– Када је Шабац добио своје обрисе у време Јеврема Обреновића, тада је одлучено да слава буду Друге Тројице, велики хришћански празник. То је и рођендан цркве – силазак Светог Духа на апостоле. Први дан Тројица је масовни празник, када људи одлазе у храм, а други дан долазе у град, на посао и да прославе своју славу – објашњава прота Павловић.  

Свете Тројице (Фото: Дистрикт)

Да су Шапчани овај дан славили и раније, видимо по најави прославе у Шабачком гласнику из 1929. године. Главни актер свечаности је Шабачка трговачка омладина.

Слава: Наша Шабачка Трговачка Омладина данас слави своју славу у свом друштвеном стану(…)ми се надамо да да ће наши грађани посетити славу наших трговаца, а нарочито да трговци неће изостати.

У литији учествовали војници и спортисти (Фото: Дистрикт)

Литија: На други дан Духова после службе Божије пронеће се кроз варош литија-крсни ход. Ову нашу верску манифестацију грађанство би требало у што већем броју да посети, те тиме да доказа да нам је наша вера мила и драга.

Славље увеличала и деца из културноуметничких друштава (Фото: Дистрикт)

Године 1966. славу је обновила Хришћанска православна народна заједница, а од 2001. године поново постаје званична градска слава, уз враћање литије.  

– Хришћанска заједница и Црква преузеле су славу града. Од 1966. године Црква је имала два колача – један за градску славу и један за Хришћанску заједницу, а од 2001. године је обновљена литија, која се до тада обављала само у порти цркве – прича протојереј ставрофор Милан Пантелић.

Ломљење славског колача (Фото: Дистрикт)

Литија са молитвом већ годинама креће се централним градским улицама, правећи тако симболичан круг око главног градског језгра.

–Литија је древни обичај који није искључиво хришћански, заправо, то је обичај који је у грчко-римском свету био начин да се обележе важни догађаји у друштву. Ако је, на пример, у питању победа над непријатељем, онда су владари и војници улазили тријумфално у град, народ је излазио да их дочека, формирала би се поворка – каже свештеник Никола Ковачевић и објашњава зашто је слава града важна за духовни и световни живот становника:

Поворка пред Црквом (Фото: Дистрикт)
  • Ми славимо један догађај који је са хришћанске тачке гледишта важан за целу цркву, а у локалном контексту изузетно важан за наш град јер то је слава нашег града. И у том смислу ми приносимо и узносимо молитву Богу за људе који живе у овом граду,  да свако колико је могуће има прилику да се сусретне са Богом и добије од њега оно најбоље и најблагословеније – каже он.
Молитва за благостање града и грађана (Фото: Дистрикт)

И некада су се, на челу поворке вијорили барјаци, који су симболизовали победу. Данас на себи имају ликове светаца и сугеришу мир и благостање међу житељима једног места.

– У цркви је остао обичај да носимо барјаке какви су носили древни Римљани. Када погледате како изгледа застава римских легија видећете да тако изгледају наши барјаци, с том разликом што на нашим барјацима, односно заставама, стоје иконе светих, јер је читава процесија мирољубива ствар, и нема за циљ да истакне победу над било ким, него супротно, да покаже колико на хришћански начин реагујемо на одређене догађаје у нашем друштву, желећи свакоме добро – закључује свештеник.

Поред Његовог Преосвештенстава Епископа шабачког г. Лаврентија, свештенства и монаштва из Шапца и околних места, обележавању градске славе присуствовали су представници руководства града Шапца, велики број верника, и представници културног и јавног живота.

Из серијала НАСЛЕЂА ТРАГ. Пројекат је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима