Distrikt
Društvo

KAKO JE ČEVRNTIJA UŠLA U ISTORIJU

Najkritičnija tačka odbrane od poplava maja 2014. godine, u blizini Šapca bio je nasip kod silosa kod starog železničkog mosta. Tada su ovde dobrovoljci iz cele Srbije  ojačavali nasip. Tu se vodila odsudna bitka za grad. Naređena je hitna evakuacija deset sela koja se nalaze uz obalu Save, jer je pretila velika opasnost da nasip na Čevrntiji.

Borba sa rekom

Ta kula od karata pretila je da sva sela na ovom potesu  budu potopljena. U slučaju da se ona pokrene, cela Mačva bi bila potopljena, a vodena stihija slila bi se u Šabac.
Raskvašen nasip upijao je vodu kao sunđer, iako su vojska i građani tokom noći uspeli da začepe rupu kroz koju je išla voda.

Dobrovoljci iz cele Srbije

Meštani nisu napuštali ovo mesto deset dana. Žene i deca donosili su hranu a svi su razmišljali samo o jednom, da zaustave ćudljivu reku.

Čevrntija danas (Foto: J. Gubelić)

Simbolično, na 666 cm, Sava je konačno stala. Odahnuli su svi. Stala je i borba. Danas se nerado sećamo Čevrntije, vodene stihije i borbe sa njom. Sećamo se i lekcije, koju smo naučili, ili nismo?!
Bio je to još jedan od važnih datuma u istoriji Čevrntije, pored onog iz septembra 1914. godine kada je polju Legetu vođena taktički retka bitka.

Svideo vam se tekst?