Distrikt
Zanimljivosti

KAKO JE BITI ŠOJIĆ U SRBIJI?

– Kada kažem kako se prezivam, svi počnu da se smeju – priča Vojislav Šojić iz Majura i počinje da se smeje. Najčešće se to događa ispred šaltera ili kad neko pogleda u njegovu ličnu kartu.

Njegov prezimenjak je najbolje opisao Srbiju (Foto: J. Gubelić)

Dok je u uniformi sa šabačke Železničke stanice ispraća i dočekuje vozove, deluje ozbiljno, ali kada je sa svojim komšijama u malinjaku u Majuru, onda se svi šale na svoj ali i na tuđ račun.
– Uvek kod nas ima materijala za šalu. Mada, ja moram priznati da niko bolje nije opisao Srbiju nego moj „rođak“ Srećko Šojić. Njegove šale su bezvremene, važe i za vreme od pre koju deceniju ali i danas – priča , uz opaske koje često citira.
Međutim, iako Srećka Šojića voli da zove rođakom, priznaje da nisu rod.
– Moja familija potiče iz Hercegovine, iz Nevesinja, nisu sa juga Srbije. Ja sam ovde druga generacija. Imam kćerku i sina, i oni rado prihvataju šale na račun prezimena. Šale su uglavnom dok traje serija, ali čim prođe svi zaborave  – objašnjava.

Uživa u serijama sa svojim prezimenjakom (Foto: J. Gubelić)

Gledao je sve filmove i serije u kojima se Šojić pojavljuje, ali najviše mu se dopada poslednja serija.
– Prezimenjak je to najbolje opisao, nema tu šta da se doda niti da se oduzme. Meni je najdraža serija, to moram da priznam – priča prezimenjak čuvenog Srećka Šojića koji je paradigma našeg vremena.
Lik Srećka Šojića prvi put se epizodno pojavio u filmu Laf u srcu 1981. Potom su Milan Gutović, Siniša Pavić i Mića Milošević, kreirali i razvili Šojićev lik koji se ponovo pojavljuje 1982. godine u filmu „Tesna koža“.
U seriji „Bela lađa“ Srećko Šojić je biznismen i predsednik „Stranke zdravog razuma“, koju finansira, Šojićev „rođak po babi“, Tihomir Stojković „Špic“ (Predrag Smiljković).

 

 

Svideo vam se tekst?