Distrikt
U fokusu

KAFEDŽIJE SE “NAORUŽALE” DEZINFEKCIONIM SREDSTVIMA

Prema Uredbi Vlade Republike Srbije, ublažavanje mera nastavlja se od sutra, kada će sa radom početi kafići, prodaja hrane unutar objekata koji trenutno šalterski isporučuju porudžbine, a sa umerenim funkcionisanjem počeće i međugradski i železnički saobraćaj, prema definisanim merama zaštite. Od 8. maja počeće sa radom veliki trgovinski centri, dok će gradski i prigradski javni prevoz u Šapcu početi 11. maja, najavio je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.
Kafedžije se uveliko pripremaju za početak rada, a da poštuju sve mere, neki šabački ugostiteljski objekti, poput Malog Metropola, rešili su  da pokažu objavljivanjem fotografije na društvenim mrežama sa dezinfekcionim sredstvima, koja postaju imperativ za svaku vrstu javnog funkcionisanja.

Za rad spremni (Foto: Kafe “Mali Metropol”)

I restorani i kafići radiće pod novim pravilima. Mnogi su vikend iskoristili da svoje objekte pripreme, detaljno očiste i dezinfikuju sve prostorije. U obavezi su bili da obezbede potrebnu količinu propisane lične zaštite i dezinfekcionih sredstava za zaposlene i goste. Osoblje će morati da nosi odgovarajuću opremu – vizire, maske, rukavice. Dezinfekcija se podrazumeva posle svakog korisnika usluga. Gosti neće biti u obavezi da nose maske, ali samo dok sede za stolom, prilikom dolaska i odlaska, naručivanja, preuzimanja, plaćanja na pultu, korišćenja sanitarnih prostorija, maske su obavezne.
Poželjno je plaćanje karticom, a u suprotnom i pre i posle uzimanja gotovine konobari će morati da dezinfikuju ruke.
Raspored stolova u zatvorenom ili otvorenom prostoru ugostiteljskih objekata mora se organizovati tako da razmak između gostiju koji sede za istim ili susednim stolovima ne bude manji od dva metra. Ukoliko ne mogu da obezbede potrebnu distancu ugostitelji će morati da postave fizičke barijere koje će deliti prostor između stolova. Prijatnije i manje rizično biće u baštama gde će moći da sedi jedan gost na dva i po kvadrata. Primenu mera kontrolisaće inspekcija, a ko pravila prekrši odgovaraće po Zakonu o zaštiti zdravlja stanovništva.

Vozovi za prevoz putnika počinju da saobraćaju od sutra, a putnici su dužni da prilikom putovanja obavezno koriste zaštitna sredstva maske i rukavice i drže bezbednu distancu. Vozovi na relaciji Ruma – Šabac polaziće iz Rume u 06:32 i u 12:05  časova, a iz Šapca za Rumu u 07:25 i u 13:55  časova.

 

Svideo vam se tekst?