Distrikt
Društvo

„KAD GOD ZAČUJEM KRIKE POMISLIM NA OLUJU”

Kratkometražni poetski igrani film Oluja, praćen stihovima Šapčanina Nikole Rausavljevića, sa Zoranom Karajićem, prvakom Šabačkog pozorišta u glavnoj i jedinoj ulozi, predstavljen je na društvenim mrežama i pojedinim televizijskim stanicama 4. avgusta, na šesnaestu godišnjicu vojne akcije Oluja.

Stihovi istoimene pesme Nikole Rausavljevića govore o osećanjima vezanim za vojnu operaciju Republike Hrvatske „Oluja“, koja se uz velike žrtve srpskog stanovništva dogodila 1995. godine, kao i danima nakon nje. Film prikazuje čoveka koji je doživeo progon i koji je nakon toga ostao potpuno sam. Previše gord da umre i previše skrhan da bi živeo na drugi način, spas od samoće traži u radu na polju i živi potpuno otupeo na sve što se oko njega dešava. Film, osim ambijentalnih zvukova i jedne novinarske vesti koja na početku podseća kog datuma je bila Oluja, prati recitacija pomenute pesme uz autorsku muziku.

Film je sniman na lokaciji Mala Remeta u okviru projekta omogućenog od strane Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, uz medijsku podršku Radio-televizije Vojvodine.

Nikola Rausavljević rođen je 8. juna 1991. godine u Karlovcu, u Hrvatskoj. Za vreme ,,Oluje“ stigao je u Šabac, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na odseku za Srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Rasi na Prvom programu radija Radio-televizije Vojvodine. Piše poeziju i bavi se govorništvom. Sa Milanom Ćosićem, u izdanju Brankovog kola, objavio je knjigu pesama ,,Kad uhvatim tišinu“, za koju je nagrađen nagradom Stražilovo 2017. godine.

Svideo vam se tekst?