Distrikt
Zanimljivosti Magazin

GUTA – KRALJ MUŠKE ZIMNICE

Iako se priprema zimnice smatra ženskim poslom, jedan Šapčanin godinama je priprema sam.  Ovaj gurman, na Savi poznat kao majstor za spremanje raznih specijaliteta, nenadmašan je po kuvanju džema i ajvara.

Guta – kralj muške zimnice (Foto: Distrikt)

Džem od šljiva prvi je na spisku zimcine kod Dragana Mirkovića Gute. Recept je isporoban jer ga priprema godinama. 

– Košticu od šljive moramo da otrebimo, i šljiva ide na mlevenje – pokazuje Dragan Mirković Guta.

U mašinici u drugom koraku odvaja ljusku, jer je tako ukusniji džem.

– Ovde odvojimo kožu od šljive, i dobijamo gustu masu koja će posle ići na kuvanje u šerpu. Neki ljudi prave zajedno sa kožom, ali ja lično to razdvojim. I, recimo, u sve ovo ubacim pred kraj malo samlevenih lešnika, i onda dobijate fantastičan ukus – otkriva svoj recept.

Ima svoje recepte, koje je isprobavao godinama (Foto: Distrikt)

Sledi loženje vatre i kuvanje u specijalnoj šerpi koja menja ruke.

– To je šerpa moje sestre i zeta. Njen miraz, a on je doradio njen miraz, tako vole da se šale. To sam pozajmio od njih, jako dobro smišljeno. Bukova je daščica, motor je od nekog brisača, hromirani su delovi, radi na 12 volti, što se mene tiče, Tesla nije uopšte morao da izmišlja 220 – šali se Guta.

Šerpa koja meša sama (Foto: Distrikt)

Šećer se dodaje po ukusu, a gustina određuje na osnovu iskustva.

– Tegle moraju biti sterilisane u rerni i sad možemo, malo pomalo, dodavati šećer – pokazuje majstor za zimnicu.

Majstoru za gurmanske specijalitete i priprema ajvara, koja se smatra najkomplikovanijom salatom za zimu, ide od ruke.  Važno je da sve bude čisto, a paprika jedra i zdrava.

– Važno je da bude čista paprika i da se osuši pre nego što je stavite na vatru, ja je očistim i od peteljke – napominje.

Sve radi postupno jer uživa u tome (Foto: Distrikt)

Onda sledi loženje vatre i pečenje paprika.

– Jedan dan ispečete to i spakujete u kese, ostavite kese preko noći, ujutru to izvadite i stavite u džak, da se ocedi, onda meljete i stavljate u šerpu da se isprži – objašnjava Guta.

Na kraju sledi prženje, koje ova šerpa obavi sama. Ipak, najvažnija je volja I majstorske ruke o čemu svedoči poznati Šapčanin u čijem domu su svi dobrodošli da se uvere u kvalitet njegove zimnice.

Paprika spremna za mlevenje (Foto: Distrikt)

Guta sve radi u svojoj vikendici na Savi, što mu olakšava ovaj posao koji savremenim domaćicama teško pada. Ovaj Gurman i domaćin, u pripremi zimnice uživa.

Svideo vam se tekst?