Дистрикт
Занимљивости

ЕВО КАКО ДА НАПРАВИТЕ ДОМАЋИ КВАСАЦ ПО РЕЦЕПТУ БАКЕ РАДЕ

Док у продавнице не стигне квасац из домаће производње, пошто увозни нећемо видети још неко време, ево једноставног рецепта баке Радмиле, која пре више од седам деценија није ни сањала о времену у ком ће се људи, да би замесили хлеб, отимати око једног индустријског састојка. Оне које су своје детињство и младост провеле оскудно и хранећи се здраво, данас не брину много хоће ли на рафовима супермаркета бити овог производа за подизање теста.

Врло једноставан старински рецепт (Фото: Дистрикт)

Несташицу квасца, актуелну због новонастале епидемиолошке ситуације и онемогућеног увоза, многи поистовећују са периодима глади запамћеним у историји. Заборављају да су ову, незамењиву компоненту у производњи теста, која се данас у наше маркете допрема директно из иностранства, наше прабаке и баке правиле за мање од пола сата у домаћој радиности.
Данашње домаћице можда би и посегле за старинским рецептом, да има ко да им исприча.
– Овај рецепт сам видела од мајке на селу, а многе моје пријатељице су и заборавиле како се прави домаћи сељачки квасац. У доба немаштине тако је било, а ево видим и данас, када су продавнице пуне, опет се јавља потреба за сналажењем. Корисно је сетити се простих, а укусних јела – прича Радмила Пантић, која је из Узвећа, где је расла, донела мајчине рецепте у Шабац.

Сналажење није на одмет (Фото: Дистрикт)

За мирисно парче хлеба или лепиње не треба вам ништа осим белог и пројиног брашна, прстохвата соли и мало воде. Али најпре вам је потребан сељачки квасац, без одласка у продавницу.
– Брашно се замеси са водом и добро стегне, направи се као мали хлепчић, погачица. Остави се да ускисне једно пола сата, мало више, па поново раскваси са водом. То вам је готов домаћи квасац – прича бака Рада, чије су лепиње добро познате у њеној улици на Триангли.
Пошто је квасац спреман, предстоји још један корак пре печења.
– У расквашено, ускисло тесто замеси се пројино брашно, соли се, одстоји да надође, може да се стави на неку промају, после се премеси још једном и пече. Ништа лакше и лепше – каже ова осамдесетпетогодишњакиња, која је као девојчица за време Другог светског рата у збегу, јела баш овакве мајчине укусне лепиње.

За домаћи квасац довољни су вода и брашно (Фото: Дистрикт)

Без обзира на то да ли ћете испробати рецепт баке Радмиле, важно је подсећање на време када је све било лакше и једноставније.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима