Distrikt
U fokusu

DOMAĆICE, STIŽE POMOĆ! UČENICI PRAVE ROBOTE KOJI RADE KUĆNE POSLOVE

Centar za stručno usavršavanje Šabac, Tehnička škola Šabac i Interaktivna nastava Vinaver drugu godinu zaredom organizovali su lokalni festival posvećen nauci sa željom da približimo svima i pomognemo drugima da je zavole.

Robot koji šara jaja (Foto: M.Lazić)

Kroz informativna predavanja posetioce su uveli u svet informacionih tehnologija, grafičkog dizajna, CNC mašina, samovozećih automobila, 3D tehonologija, robotike, mikrokontrolera, implemntiranje matematike i fizike u tehniku i pokazali kako se kompanije prilagođavaju digitalnoj eri. Cilj ovog festivala je da unaprede kako naučnu, tako digitalnu pismenost kod dece i odraslih i pokažu da naučne tehnologije nisu budućnost već sadašnjost.

Lazar Jović predstavlja robota koji zaliva cveće (Foto: M. Lazić)

Pažnju posetilaca privukli su mini roboti koji u nekim situacijama menjaju čoveka. Za domaćice koje baš nisu vešte u šaranju jaja, stiglo je savremeno rešenje – robot koji to radi umesto njih. Pre toga na računaru se zada željena šara, a robot to besprekorno odradi uz pomoć flomastera i mehaničke ruke.

Sve može da se radi iz fotelje (Foto: M. Lazić)

Za one kojima je teško da zalivaju cveće, zahvaljujući robotu to mogu da rade i iz fotelje. Zapravo, jedan od robota proverava vlagu, dok drugi, kada vlaga padne ispod trideset odsto, zaliva cveće.

Samovozeći automobil je privukao veliku pažnju (Foto: M. Lazić)

Međutim, to je samo delić asortimana koji su napravili učenici šabačkih škola, od robotske ruke za prenos materijala, do separatora koji razvrstava kuglice na osnovu boja. Uz pomoć informacionih tehnologija učenici su predstavili samovozeći automobile.

Robotska ruka prenosi materijal (Foto: M. Lazić)

U okviru ovog naučnopopularnog festivala, priređena je i izložba interesantnih projekata kao podsticaj za druge da se počnu baviti savremenim tehnologijama. Ovaj festival podržli su stručnjaci kao i domaće i strane komanije.

Mladi su oduševljeni savvremenim dostignućima (Foto: M. Lazić)

Na festivalu su učestovali profesori sa Elektrotehničkog fakulteta iz Beograda, firma 3D Republika iz Beograda, kompanija Yazaki Šabac, Tehnička škola Šabac, Interaktivna nastava Vinaver iz Šapca i drugi.

Učenici šabačke Tehničke škole predstavili su svoje inovacije (Foto: M. Lazić)

Svoje projekte, sekcije, modele i prezentacije iz ovih oblasti predstavili su posebno zainteresovani i daroviti učenici iz šabačkih škola.

Svideo vam se tekst?