Дистрикт
У фокусу

ДОМАЋИЦЕ, СТИЖЕ ПОМОЋ! УЧЕНИЦИ ПРАВЕ РОБОТЕ КОЈИ РАДЕ КУЋНЕ ПОСЛОВЕ

Центар за стручно усавршавање Шабац, Техничка школа Шабац и Интерактивна настава Винавер другу годину заредом организовали су локални фестивал посвећен науци са жељом да приближимо свима и помогнемо другима да је заволе.

Робот који шара јаја (Фото: М.Лазић)

Кроз информативна предавања посетиоце су увели у свет информационих технологија, графичког дизајна, CNC машина, самовозећих аутомобила, 3D техонологија, роботике, микроконтролера, имплемнтирање математике и физике у технику и показали како се компаније прилагођавају дигиталној ери. Циљ овог фестивала је да унапреде како научну, тако дигиталну писменост код деце и одраслих и покажу да научне технологије нису будућност већ садашњост.

Лазар Јовић представља робота који залива цвеће (Фото: М. Лазић)

Пажњу посетилаца привукли су мини роботи који у неким ситуацијама мењају човека. За домаћице које баш нису веште у шарању јаја, стигло је савремено решење – робот који то ради уместо њих. Пре тога на рачунару се зада жељена шара, а робот то беспрекорно одради уз помоћ фломастера и механичке руке.

Све може да се ради из фотеље (Фото: М. Лазић)

За оне којима је тешко да заливају цвеће, захваљујући роботу то могу да раде и из фотеље. Заправо, један од робота проверава влагу, док други, када влага падне испод тридесет одсто, залива цвеће.

Самовозећи аутомобил је привукао велику пажњу (Фото: М. Лазић)

Међутим, то је само делић асортимана који су направили ученици шабачких школа, од роботске руке за пренос материјала, до сепаратора који разврстава куглице на основу боја. Уз помоћ информационих технологија ученици су представили самовозећи аутомобиле.

Роботска рука преноси материјал (Фото: М. Лазић)

У оквиру овог научнопопуларног фестивала, приређена је и изложба интересантних пројеката као подстицај за друге да се почну бавити савременим технологијама. Овај фестивал подржли су стручњаци као и домаће и стране команије.

Млади су одушевљени саввременим достигнућима (Фото: М. Лазић)

На фестивалу су учестовали професори са Електротехничког факултета из Београда, фирма 3D Република из Београда, компанија Yаzaki Шабац, Техничка школа Шабац, Интерактивна настава Винавер из Шапца и други.

Ученици шабачке Техничке школе представили су своје иновације (Фото: М. Лазић)

Своје пројекте, секције, моделе и презентације из ових области представили су посебно заинтересовани и даровити ученици из шабачких школа.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима