Distrikt
Društvo

DOKTOR KOJI ZASLUŽUJE DVOSTRUKI APLAUZ

Profesor dr Mirko Kerkez, hirurg iz Beograda, inače zamenik direktora Kliničkog centra Srbije, stavio je na raspolaganje gradu Loznici savremeno uređeno, medicinski opremljeno zdanje kapaciteta 50 ležaja, za privremenu bolnicu u ovom gradu. Štabu je donirao maske, rukavice i vizire jer, kako kaže, humanost se od medicinskih radnika podrazumeva.

Pored smeštaja donirao i zaštitnu opremu (Foto: Distrikt)

Da se humanost meri novcem, njegova bi vredela mnogo. Da se meri ljudskim životima, profesor doktor Mirko Kerkez, ne bi mogao da izračuna koliko ih je spasao. Ovih dana hotel sa 50 kreveta, kliniku i svu raspoloživu medicinsku opremu ponudio je Loznici za privremenu bolnicu.
– Taj posao radim ceo život, i moja težnja da pomognem nije ovde izostala. To ću raditi uvek jer me raduje i ponosim se ako sam nešto na dobro učinio građanima Srbije – kaže profesor dr Mirko Kerkez, zamenik direktora Kliničkog centra Srbije.

Privremena bolnica ima spremnog infektologa (Foto: Distrikt)

Spreman je i infektolog Branko Mrđen, koji je lečio pacijente u Beogradu, ako zatreba da se angažuje u privremenoj bolnici u kojoj bi mogli da se smeste pacijenti sa lakšom kliničkom slikom.
– Za zdrave osobe koje žele da se izoluju zbog toga što su bili potencijalno u kontaktu sa virusom i za osobe koje su eventualno zaražene, ali ne zahtevaju bolničko lečenje nego po tipu privremene bolnice – objašnjava dr Branko Mrđen, specijalista infektologije.

Kapacitet 50 kreveta (Foto: Distrikt)

Ali, ovde nije kraj solidarnosti profesora Kerkeza. Lozničkom štabu obezbedio je 1000 zaštitih pamučnih maski, 1500 rukavica i 200 vizira. To je došao da uruči u danu kada ne dežura u Kliničkom centru Srbije.
– Otkad je uvedeno vanredno stanje normalno radim svoj posao u sali, operišem. Svi pacijenti koji su operisani, na moje i njihovo zadovoljstvo su dobro – kaže hirurg.

Zaslužuje dvostruki aplauz (Foto: Distrikt)

Zbog toga ovih dana građani ne štede dlanove, verujući da će ih čuti oni kojima je aplauz namenjen.

Svideo vam se tekst?