Distrikt
Zanimljivosti

Davičova vikendica na Gradužini čuva poslednji trag minulih epoha

Brdo Gradužina, za koje se smatra da je lokalitet nekadašnje severne prestonice Nemanjića, krije svoju tajnu. Poslednje tragove srednjovekovnog grada odnosi reka Sava, a iznad samog brda književnik i komunistički funkcioner Oskar Davičo sagradio je vikendicu, koju, takođe, ugrožavaju vreme i sile prirode.

Ostali su samo goli zidovi (Foto: J. Gubelić)

Krajem 60-ih godina prošlog veka Oskar Davičo je tu sagradio vikendicu, da bi, kako je tada govorio, upijao energiju kralja Dragutina. Kako god bilo, neki tvrde da još samo ona čuva tragove prošlog vremena zbog svog specifičnog položaja. Sada je ta vikendica u vlasništvu porodice Čokanović.
“Davičo je bio pesnik i u svakom trenutku mu je trebala inspiracija za neko novo stvaranje i zato je ovo mesto smatrao posebnim. Kada je hteo da razbistri glavu od problema koji su ga mučili”, kaže Aleksandar Čokanović, sadašnji vlasnik vikendice.

Pesnik sagradio letnikovac na simboličnom mestu (Foto: J. Gubelić)

Međutim, lopovi su, prekopavajući ovaj kraj, odneli sve što se moglo odneti iz vikendice. Ostao je samo netaknut vazduh, i pogled.
“Kome god sam od prijatelja pokazao samo sliku, svi su se oduševljavali. Oni koji su dolazili na svoj način su doživljavali predeo. Mesto je kao stvoreno za uživanje u zvuku reke I prirodi”, priča.

Čuva autentičnu uspomena na Daviča (Foto: J. Gubelić)

Ali ovde nije sve tako bajkovito, kako se čini. Sava svojom silinom svakoga dana odnosi deo po deo obale, tako da preti da obruši bedem na kom se nalazi vikendica.
“Moj otac je rodom iz Prova pa je još ranije bio upućen u postojanje kuće, vezan je za nju, proveo je tu dobar deo detinjstva. Kupili smo je i planirali da je održimo u istom izdanju u kom je bila, međutim, reka Sava je počela da čini svoje, odranja polako zemlju, otkida deo po deo brega na kom se kuća nalazi, tako da je sada prisutna opasnost da se i kompletna kuća odroni i završi u reci”, kaže sadašnji vlasnik Davičove vikendice.

Netaknuta priroda, pogled iz kuće (Foto: J. Gubelić)

Voda preti da uništi poslednje dokaze koji bi možda potvrdili da se na ovom prostoru nalazio kraljev dvor, što bi ovaj kraj učinilo još vidljivijim, i prepoznatljivijim, a nauci dalo nesumnjiv doprinos.
Na ulazu u vikendicu stoji natpis „zabranjen ulaz“, a ceo plac ograđen je žicom. Interesantno je da se kraljev letnjikovac nalazio upravo na tom mestu, odakle se pruža pogled prema Savi.

Nepristupačan prilaz istorijskom lokalitetu (Foto. J. Gubelić)

Danas je nemoguće tu sliku zabeležiti, jer je ceo kraj neprohodan, a vikendica ograđena. Putevi su obrasli šibljem, a neki su zatrpani smećem i uginulim životinjama.

 

Svideo vam se tekst?