Distrikt
Društvo

DA PAVLE PROGOVORI!

Tokom poslednjih osam godina Pavle više vremena provodi u bolnicama nego kod kuće. Tako je otkad je ugledao svet. Prevremeno rođen, a nedostatak kiseonika tokom porođaja uzrokovao je psihomotorne poremećaje. Danas ne govori, teško razume druge, ali oseća da se Šabac ujedinio da mu pomogne. Ta podrška jedina je nada roditeljima Katarini i Bojanu, koji svoju bitku biju od Pavlovog rođenja.

Pavlu je potrebna pomoć njegovih sugrađana (Foto: privatna arhiva)

– Pavle je sjajno dete, ali ga to koči i u školi i životu. Od rođenja ide na kontrole. Lečio se u Institutu za neonatologiju, a u nadi da će biti bolje obišli smo sve institute koji postoje u Srbiji, ali nismo uspeli da mu pomognemo – priča Pavlova majka Katarina Pantelić.

Bori se od kada je došao na svet (Foto: privatna arhiva)

Rastao je uz lekare i logopeda. Krenuo je u školu i sada, uz personalnog asistenta, odlazi na nastavu. Međutim, otežan govor i nerazumevanje drugih prepreka su njegovom napretku. Zadnja nada roditeljima je tretman matičnim ćelijama koji bi trebalo da se radi u Ukrajini.

Pavle otežano govori i razume druge (Foto: privatna arhiva)

– Naša zadnja nada i izlaz jeste tretman matičnim ćelijama, koji zajedno sa njegovim lečenjem košta 15.000 evra. To je za nas veliki novac jer ja radim na pumpi, a suprug je medicinski tehničar. Pavle sada ima osam i po godina, a tu operaciju treba obaviti do njegove desete godine tako da nam nije ostalo još mnogo vremena – priča Katarina, nemoćna da pomogne svom dečaku.

Poslednja nada je lečenje u Ukrajini (Foto: privatna arhiva)

Roditelji veruju da je potrebno malo da Pavle bude zdrav dečak, a ono što nedostaje do tog cilja, za ovu skromnu porodicu je mnogo.

Svideo vam se tekst?