Дистрикт
Магазин

ДА ЈЕ ПРЕЖИВЕЛА, ДАНАС БИ СЛАВИЛА 80. РОЂЕНДАН

Да је опстала, Хемијска индустрија Зорка данас би славила осамдесет година постојања. Међутим, само неколико фабрика преживело је санкције и приватизацију.
Тог 8. новембра 1938. године, на Митровдан, почела је са радом фабрика која је била синоним за индустријски развој Шапца. Највећа шабачка холдинг компанија преживљавала је најтеже тренутке, али није је докусурила старост, већ приватизација.

Некада достојанствен , а данас оронули симбол (Фото: Ј. Губелић)

Компанија “Зорка” настала је као прво југословенско акционарско друштво за хемијску индустрију, као најмодернија и по капацитету највећа фабрика у југоисточној Европи. Име је добила по супрузи краља Петра Првог Карађорђевића (најстаријој ћерки црногорског књаза и потоњег краља Николе Петровића), што је озваничио тадашњи председник Владе Краљевине Југославије, др Милан Стојадиновић.

Радници из златног периода (Фото: приватна архива)

У златном периоду, од краја шездесетих до краја осамдесетих прошлог века, са „Зоркиних” трака годишње је силазило око два милиона тона различитих производа: 700.000 тона мешаног ђубрива, 600.000 тона сумпорне киселине, 30.000 тона цинка врхунског квалитета (чистоће 99,99 одсто), изузетно траженог на лондонској берзи…
Сложена организација удруженог рада имала је 31 организацију, 12 радних заједница и своју банку, а запослени су истовремено били носиоци управљачких функција. Имала је и спортску дворану, базен, одмаралишта и свој часопис. Сваки пети радник школовао се о трошку фабрике.

Титова посета „Зорки” 1969. године (Фото Архива шабачког музеја)

Титова посета „Зорки” 1969. године била је догађај који се не заборавља. Председника СФРЈ у „Зорки” су дочекали тадашњи генерални директор Крста Аврамовић и председник општине Илија Ђурић. Одржана је свечана седница Радничког савета, а гостима је певао чувени шабачки хор „66 девојака”, који и данас постоји.

Све новине су писале о успеху гиганта

Шабачка „Зорка“ извозила је на све континенте, осим Аустралије. Захваљујући овој фабрици изграђено је око 3.000 станова, комплетна насеља Бенска Бара и Тркалиште, спортски центар са халом и затвореним базеном.

 

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима