Distrikt
Društvo

„CRNOBARKE“ POMAŽU ŽENAMA NA SELU KOJE SU ŽRTVE NASILJA

Udruženje žena „Crnobarke“ iz Crne Bare kod Bogatića, uz finasijsku podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, sprovodi projekt „Nisi sama – imaš nas“ kako bi pomogle ženama koje su pretrpele nasilje. Cilj je da se žrtve nedozvoljenog ponašanja finansijski osnaže i započnu sopstveni biznis, jer ekonomska zavisnost je jedan od najčešćih razloga trpljenja nasilja na seoskom području.

Nasilno ponašanje problem je odgovornog društva (Foto: P. Petrović)

Među ženama koje su pretrpele nasilje, ali imaju dovoljno snage i volje da krenu ispočetka, jeste i Natalija.
Tek joj je 19 godina, ali kad progovori, odjekuje žena u telu devojke. Prerano je odrasla. Njeno detinjstvo moglo bi stati u tužan roman u kom su se smenjivale uznemirujuće slike.
– Prvo smo živeli u kućici u šumi. Tamo su baš bili loši uslovi. Posle smo se preselili u selo. To je bila normalna kuća, za normalan život. Međutim, taj život ipak nije bio normalan zbog tate. On je često dolazio kući pijan. Trpeli smo različite uvrede, gledali kako zabada nož u sto. Majka, kao i svaka majka, branila nas je i štitila koliko je mogla – priča Natalija.

Posledice nasilja trpce čitave porodice (Foto: P. Petrović)

Bežeći od nasilnog oca, sa petnaest godina se udala i napustila dom. Kada je dve godine kasnije umrla majka, mlađa sestra sa oštećenjem vida i sluha, i hendikepiran brat, ostali su prepušteni sami sebi.
– Sestra, koja je od mene mlađa dve godine, a brat četiri, nisu to mogli da trpe. Sestra je dolazila kod mene i pričala kako im je teško. Onda smo moj muž i ja odlučili da progovorimo. Prijavili smo Centru za socijalni rad i oni su odmah reagovali. Mi smo uzeli decu i sada smo im hranitelji. Kada smo ih uzeli, oni su bili zapušteni. Sestri je pre nekoliko godina trebalo da se izvadi pločica iz noge koju je slomila, ali porodica nije to uradila. Mi smo je doveli doktoru, ali sada ima posledice i jedna noga ostala je kraća. Brat, hendikepiran, bio je baš u lošem stanju. Sada su dobro. Tata je pre dve godine prestao da pije, ali je za nas to kasno – priča Natalija, koja i danas ima traume od onog što joj se događalo u porodičnom domu.
– I sad kad neko podvikne ja nisam ravnodušna. Uplašim se, setim se svega – priča.

Udruženje okuplja žene raznih starosnih dobi (Foto: P. Petrović)

Sa ženama u Udruženju „Crnobarke“ oseća samo podršku, ali i šansu da preko projekta, koji je podržalo Manistarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nauči da piše biznis plan za pokretanje sopstvenog biznisa, ili savlada veštine iz domaće radinosti kroz niz obuka.
– Projektom se predviđa stvaranje uslova za unapređenje položaja žena koje su pretrpele nasilje kroz proces ekonomskog osnaživanja i samozapošljavanja. Unapređenje sistemske podrške, unapređenje znanja i podizanje kapaciteta žena koje su pretrpele nasilje, a u oblasti bavljenja preradom voća i povrća, starih tradicionalnih zanata i IT znanja. Dalje, projektom se predviđa podizanje svesti zajednice i javnosti o značaju pomoći i otklanjanju negativnih rodnih stereotipa i diskriminatorskih praksi prema ženama koje su pretrpele nasilje. Polaznice, među kojima je pet žena – žrtava nasilja, imaće obuke za pisanje biznis plana, zatim obuke iz domaće radinosti, starih zanata, veza, zlatoveza ali i pravljenja zimnice, prerade voća i povrća, kao i sticanje veština koje ovo udruženje neguje od samog osnivanja – objašnjava Ivana Rakočević, koordinator projekta.

Znanjem i radom prevazilaze probleme (Foto: P. Petrović)

U Udruženju “Crnobarke” objašnjavaju da se se za ovaj projekat odlučile jer žele da pomognu ženama koje trpe nasilje, najčešće zbog materijalne zavisnosti.
– Novac je tim ženama glavni problem. Kada bi imale novac, one bi mogle da žive samostalno. Kroz ovaj projekat mi pokušavamo ekonomski da ih osnažimo i pomognemo da same započnu sopstveni posao. Nažalost, kod nas se još uvek ne zna koliko je takvih žena, jer one to kriju zbog sramote ali i straha šta će kasnije biti sa njima. Onda pod izgovorima da moraju da trpe nasilje zbog dece, ostaju u takvim zajednicama – kaže Vesna Jurišić, predsednica Udruženja „Crnobarke“.

U društvu je i posao lakši (Foto: P. Petrović)

U projekat će biti uključene i nezaposlene žene koje žive na selu sa ciljem podizanja svesti o dostojanstvu i ličnom razvoju.

Svideo vam se tekst?