Дистрикт
Друштво

“ЦРНОБАРКЕ” ПОМАЖУ ЖЕНАМА НА СЕЛУ КОЈЕ СУ ЖРТВЕ НАСИЉА

Удружење жена „Црнобарке“ из Црне Баре код Богатића, уз финасијску подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, спроводи пројект „Ниси сама – имаш нас“ како би помогле женама које су претрпеле насиље. Циљ је да се жртве недозвољеног понашања финансијски оснаже и започну сопствени бизнис, јер економска зависност је један од најчешћих разлога трпљења насиља на сеоском подручју.

Насилно понашање проблем је одговорног друштва (Фото: П. Петровић)

Међу женама које су претрпеле насиље, али имају довољно снаге и воље да крену испочетка, јесте и Наталија.
Тек јој је 19 година, али кад проговори, одјекује жена у телу девојке. Прерано је одрасла. Њено детињство могло би стати у тужан роман у ком су се смењивале узнемирујуће слике.
– Прво смо живели у кућици у шуми. Тамо су баш били лоши услови. После смо се преселили у село. То је била нормална кућа, за нормалан живот. Међутим, тај живот ипак није био нормалан због тате. Он је често долазио кући пијан. Трпели смо различите увреде, гледали како забада нож у сто. Мајка, као и свака мајка, бранила нас је и штитила колико је могла – прича Наталија.

Последице насиља трпце читаве породице (Фото: П. Петровић)

Бежећи од насилног оца, са петнаест година се удала и напустила дом. Када је две године касније умрла мајка, млађа сестра са оштећењем вида и слуха, и хендикепиран брат, остали су препуштени сами себи.
– Сестра, која је од мене млађа две године, а брат четири, нису то могли да трпе. Сестра је долазила код мене и причала како им је тешко. Онда смо мој муж и ја одлучили да проговоримо. Пријавили смо Центру за социјални рад и они су одмах реаговали. Ми смо узели децу и сада смо им хранитељи. Када смо их узели, они су били запуштени. Сестри је пре неколико година требало да се извади плочица из ноге коју је сломила, али породица није то урадила. Ми смо је довели доктору, али сада има последице и једна нога остала је краћа. Брат, хендикепиран, био је баш у лошем стању. Сада су добро. Тата је пре две године престао да пије, али је за нас то касно – прича Наталија, која и данас има трауме од оног што јој се догађало у породичном дому.
– И сад кад неко подвикне ја нисам равнодушна. Уплашим се, сетим се свега – прича.

Удружење окупља жене разних старосних доби (Фото: П. Петровић)

Са женама у Удружењу „Црнобарке“ осећа само подршку, али и шансу да преко пројекта, који је подржало Манистарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, научи да пише бизнис план за покретање сопственог бизниса, или савлада вештине из домаће радиности кроз низ обука.
– Пројектом се предвиђа стварање услова за унапређење положаја жена које су претрпеле насиље кроз процес економског оснаживања и самозапошљавања. Унапређење системске подршке, унапређење знања и подизање капацитета жена које су претрпеле насиље, а у области бављења прерадом воћа и поврћа, старих традиционалних заната и ИТ знања. Даље, пројектом се предвиђа подизање свести заједнице и јавности о значају помоћи и отклањању негативних родних стереотипа и дискриминаторских пракси према женама које су претрпеле насиље. Полазнице, међу којима је пет жена – жртава насиља, имаће обуке за писање бизнис плана, затим обуке из домаће радиности, старих заната, веза, златовеза али и прављења зимнице, прераде воћа и поврћа, као и стицање вештина које ово удружење негује од самог оснивања – објашњава Ивана Ракочевић, координатор пројекта.

Знањем и радом превазилазе проблеме (Фото: П. Петровић)

У Удружењу “Црнобарке” објашњавају да се се за овај пројекат одлучиле јер желе да помогну женама које трпе насиље, најчешће због материјалне зависности.
– Новац је тим женама главни проблем. Када би имале новац, оне би могле да живе самостално. Кроз овај пројекат ми покушавамо економски да их оснажимо и помогнемо да саме започну сопствени посао. Нажалост, код нас се још увек не зна колико је таквих жена, јер оне то крију због срамоте али и страха шта ће касније бити са њима. Онда под изговорима да морају да трпе насиље због деце, остају у таквим заједницама – каже Весна Јуришић, председница Удружења „Црнобарке“.

У друштву је и посао лакши (Фото: П. Петровић)

У пројекат ће бити укључене и незапослене жене које живе на селу са циљем подизања свести о достојанству и личном развоју.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима