Дистрикт
Друштво

Чланска карта библиотеке први документ шабачких беба

Готово све бебе рођене од почетка године у Шапцу, имају чланску карту Библиотеке у овом граду. Италијански национални пројекат „Рођени за читање“, у оквиру којег се деца од рођења до треће године живота путем гласног читања уче да заволе књигу, успешно се примењује у овој културној установи.

Маша са књигом (Фото: Ј. Губелић)

Маша има тек шеснаест месеци, а већ десет долази у Библиотеку шабачку. Тачније, доноси је мајка да би од малих ногу упознала и заволела свет књиге.
“Мало листамо, мало гледамо, мало цепкамо. Све у свему, допада се и њој и мени”, прича Александра Ранковић.

Најмлађи члан има седам дана (Фото: Ј. Губелић)

Из породилишта у библиотеку – то јер била идеја са циљем да се код деце развија писменост и стимулишу друге способности, али и да се дистанцирају од савремених уређаја.
“Мање гледамо цртани, телефон, компјутер. Ово је одлично”, каже Маја Ђурић.

Дружење, учење и забава (Фото: Ј. Губелић)

На дружење су позвани сви малишани, од првог дана по рођењу, па до три године. Најмлађи члан има само седам дана. На групном гласном читању нико ником не смета. Кад им досаде књиге, они се играју, а непрочитане понесу кући.

Књига од малих ногу (Фото: Ј. Губелић)

“Пројекат „Рођени за читање“ настоји да код родитеља јача сазнање о способностима њиховог малишана да позитивно реагује на подражаје створене читањем и причањем прича. Овим програмом обухваћена су деца од рођења до треће године живота. У простору Дечје читаонице са нашим најмлађим корисницима, њиховим родитељима и сарадницима на пројекту (педијатри, психолози, логопеди, нутриционисти, васпитачи…) дружимо се два пута месечно. Обезбедили смо сликовнице и књиге прилагођене наведеном узрасту. Лепота боја, шаренило слика, диван простор, љубазност библиотекара и корисни савети наших сарадника обезбеђују лепо дружење”, објашњава Драгана Гајић, покретач ове идеје.

Бебе чланови библиотеке (Фото: Ј. Губелић)

Развијају говор, језик, машту и писменост јер стручњаци саветују да после лопте, књига буде следећи предмет који ће родитељи дати деци. То потврђује и педијатар, Милијана Дамњановић.
И тако већ три године, уче се да воле књигу, па чак трећини годишње рођених беба у Шапцу, први документ постаје чланска карта.

Свидео вам се текст?
Поделите текст са пријатељима